Konzumací tohoto nápoje si koledujete o Alzheimerovu chorobu. A káva to není!
5. 5. 2025 – 17:00 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Nedávné studie našly souvislosti mezi konzumací alkoholu a zrychleným rozvojem nejběžnější a závažné formy demence, Alzheimerovy choroby. I malé množství je nebezpečné. Pokud jde o jeho konzumaci, vědci radí co největší umírněnost.
Že i mírná konzumace alkoholu urychluje atrofii mozku (smršťování a úbytek mozkové tkáně) a současně zvyšuje hromadění amyloidních plaků, zjistili v roce 2023 výzkumníci ze společnosti Atrium Health pozorováním pitných návyků na myších.
Podle nich navíc alkohol může urychlit rozvoj Alzheimerovy choroby v raném stádiu zrychlením patologické kaskády, jež je základem jejího rozvoje.
Tato zjištění byla v souladu s výzkumem týmu z Oxfordské univerzity o rok později, kteří našli souvislost mezi konzumací alkoholu a kognitivním úpadkem. Skeny mozku 40 tisíc účastníků identifikovaly alkohol jako jednoho z hlavních přispěvatelů k degeneraci specifických oblastí mozku spolu s cukrovkou a znečištěním ovzduší.
Biologické mechanismy vlivu alkoholu
Vědci zjistili, že zranitelnost určitých oblastí mozku vůči těmto rizikovým faktorům se zvětšuje s přibývajícím věkem.
Důvodem je nárůst již zmíněných amyloidních (senilních) plaků, včetně jejich hlavní složky amyloid beta. Chronická expozice alkoholu také vede k metabolickým poruchám – ke zvýšené hladině cukru v krvi a markerům inzulínové rezistence, oba případy spojujeme s Alzheimerovou chorobou.
Metabolické změny sice nejsou výhradně spojeny s konzumací alkoholu, ten by nicméně mohl zhoršit průběh onemocnění cukrovky 2. typu a kardiovaskulární choroby – a mohl by vést k s těmito nemocemi související demenci.
Jinými slovy, s alkoholem opatrně.