Koronavirus je zákeřný, z nosu může napadnout váš mozek

8. 12. 2020 – 12:02 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Koronavirus je zákeřný, z nosu může napadnout váš mozek
Částice viru SARS-CoV-2 pronikající do mozku kolem hematoencefalické bariéry přes dlouhé nitkovité výběžky čichových nervů. | zdroj: Profimedia

Nová studie německých vědců naznačuje, jak viry způsobující covid-19 dokážou překonávat ochranné bariéry našeho mozku.

Proud špatných zpráv o covidu-19 a koronaviru, který tuto nemoc vyvolává, není u konce – ani ve chvíli, kdy Británie začíná očkovat covidovou vakcínou od firem Pfizer a BioNTech.

Slabé místo lidské obrany

Lékaři pod vedením neuropatoložky pod vedením Jenny Meinhardtové z berlínské Univerzitní nemocnice Charité provedli analýzu tří desítek pitev pacientů, kteří zemřeli na covid. Skenováním jejich tkání elektronovým mikroskopem zjistili, že v jejich mozcích se vyskytovaly částečky virů. Navíc vystopovali jejich možnou trasu do mozku.

Poznatky expertů, publikované v odborném časopise Nature, naznačují, že viry se do mozku dostaly nosem. Experti nalezli intaktní virové částice, ale i virovou RNA (nukleovou kyselinu, která slouží pro vytvoření nového viru) v buňkách nosohltanu, stejně jako v několika oblastech mozku.

Ve své studii, jejíž závěry označují za předběžné, vědci upozorňují, že jedním z prvních míst, kde se koronavirus může množit je právě nosohltan. Je to anatomická oblast horního hltanu, kde se kříží trávicí trakt a dýchací soustava.

Právě nosohltan může být slabé místo v obraně našeho mozku.

Proč vás bolí hlava

Lidský mozek je oddělen od zbytku krevního oběhu ochrannou polopropustnou bariérou buněk, která odráží toxiny a patogeny. Některé viry, například vir vztekliny, jsou ale záludné a schopné přes tuto hematoencefalickou bariéru proklouznout. SARS-CoV-2 může být jedním z nich.

Vědci předpokládají, že to může být příčinou mnoha neurologických příznaků spojených s covidem včetně ztráty čichu a chuti, bolestí hlavy, závratí, nevolnosti, únavy, ale dokonce mrtvice nebo fatálního zánětu mozku.

Někteří vědci, kteří už dříve nalezli stopy virové RNA v mozku a míše u pacientů s covid-19, vyslovili předpoklad, že proteiny v obálce částic koronaviru SARS-CoV-2 vyvolávají zánět v endotelových buňkách. Tyto buňky tvoří výstelky cév v oblasti hematoencefalické bariéry. Když jsou zanícené, může virus prosakovat.

Nová analýza přidává další možnou trasu – přes endotelové buňky v nosohltanu. Virus SARS-CoV-2 může pronikat do mozku kolem hematoencefalické bariéry přes dlouhé nitkovité výběžky čichových nervů.

"Naše data naznačují, že se koronavirus pohybuje z jedné nervové buňky do druhé a snaží se dostat se do mozku," řekl doktor Frank Heppner, který se na výzkumu podílel.

Studie německých lékařů každopádně ukazuje, že naše poznatky o novém koronaviru a nemoci covid-19 nejsou zdaleka kompletní.

Zdroje:

Nejnovější články