Královna Alžběta zemřela na stáří. Expert vysvětluje, co to znamená

3. 10. 2022 – 23:58 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Královna Alžběta zemřela na stáří. Expert vysvětluje, co to znamená
Alžběta II. Nejdéle panující královna. | zdroj: Profimedia

Úmrtní list královny Alžběty II. má v kolonce s číslem 10 – příčina smrti, pro kterou je vyhrazen značný prostor, pouhá dvě slova: old age, tedy vysoký věk, jinak stáří. Je přitom jasné, že na stáří se neumírá.

O tom, že lidé zemřou stářím, se můžeme bavit v běžném rozhovoru se známými. Avšak nahlíženo medicínou – dá se to pokládat za odborné vysvětlení příčiny smrti? ptá se v článku pro magazín The Conversation Marc Trabsky, vedoucí výzkumný pracovník na univerzitě La Trobe v australském Melbourne.

„Taková nejasná příčina vyvolává otázku, jak vlastně jedinec zemřel,“ píše.

profimedia-0726918572 u Úmrtní list královny Alžběty II. Příčina smrti je v kolonce číslo 10. | zdroj: Profimedia

Trabsky připomíná, že v západních společnostech patří mezi nejčastější příčiny úmrtí srdeční choroby, cévní mozkové příhody (mrtvice), rakovina a Alzheimerova choroba. Donedávna se mezi ně řadil covid.

Smrt stářím neexistuje

„Stáří bývá v popisu příčin smrti zmiňováno zpravidla jen jako vedlejší symptom spolu s popisem sešlosti a křehkosti organismu člověka, který zemřel ve vysokém věku,“ vysvětluje australský expert.

Nahlíženo vědecky, je vyloučeno, aby někdo umřel stářím. Buňky v našem těle stárnou, nikdy ale nezestárnou do té míry, aby náhle odumřely.

Pokud lékař jako příčinu smrti zapíše stáří, znamená to, že důsledkem nemoci selhal nějaký životně důležitý orgán a organismus starého člověka si s takovou situací, kterou by mladý jedinec zvládl, nedokázal poradit.

Tak to patrně bylo v případě šestadevadesátileté britské panovnice z rodu Windsorů.

Opravdu chcete znát víc o smrti?

„Stáří jako příčina smrti má dlouhou historii. Ještě počátkem devatenáctého století bylo v dokumentech o úmrtí zmiňováno nejčastěji,“ upozorňuje Trabsky. S rozvojem úřadů a medicíny ustupovalo do pozadí.

Situace se razantně změnila, když se registrace smrti přesunula z klerikální do světské sféry. Začaly se vystavovat úmrtní listy.

Mnohé z nich se řídily nebo byly inspirovány klasifikací příčin smrti, kterou sepsal francouzský statistik a demograf Jacques Bertillon. Na většině seznamů „povolených“ příčin smrti stáří chybělo. V Británii však vysoký věk dodnes patří mezi deset nejčastěji zapisovaných důvodů úmrtí, hned za chřipkou a zápalem plic.

„Průzkumy nicméně ukazují, že rodiny většinou chtějí informace o tom, jak jejich milovaný člověk vlastně zemřel,“ upozorňuje výzkumník a vysvětluje: „Mohou tak být varováni před dědičnými zdravotními problémy, které je mohou postihnout. U mnohých z nich kromě toho neznámá příčina smrti může zhoršit smutek a vyvolat trauma, zejména tehdy, pokud byla smrt náhlá nebo neočekávaná.“

I Windsorové mají právo na soukromí

Smrt stářím je možností, jak úředně vysvětlit smrt, když to nevyžadují její okolnosti, když si rodina nepřeje pitvu, anebo když pro pokročilý věk nemá smysl hledat nějakou skrytou vadu.

Královská rodina se rozhodla, že nechce informaci o tom, na co přesně královna ve vysokém věku zemřela, píše Marc Trabsky. Patrně s ohledem na soukromí, což se patří respektovat.

Zdroje:

Nejnovější články