Když umíráme, vzpomínáme na život. Naznačuje to studie elektrické aktivity mozku

25. 2. 2022 – 23:50 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Když umíráme, vzpomínáme na život. Naznačuje to studie elektrické aktivity mozku
Lidský mozek je během umírání aktivní. | zdroj: Profimedia

Je to z otázka, na kterou se vědci už dlouho snaží najít odpověď: Co se děje v mozku umírajícího člověka?

Nejvíc se zatím přiblížili odpovědi neurovědci, kterým se podařilo detailně zaznamenat mozkovou činnost těsně před zástavou srdce a těsně po ní. Výsledky svých zjištění popisují ve studii publikované ve vědeckém žurnálu Frontiers in Ageing Neuroscience.

Poslední mozkové vlny

Lékaři v kanadském městě Vancouveru pomocí elektroencefalografie (EEG), diagnostické metody k záznamu elektrické aktivity mozku, měřili činnost mozku sedmaosmdesátileté ženy, která prodělala infarkt a během něj zemřela. Zachytili celkem 15 minut mozkové aktivity. Při hodnocení se pak zaměřili na období mezi 30 sekundami před zástavou srdce a 30 sekundami po tomto okamžiku.

V tomto čase vědci objevili rytmické mozkové vlny (mozkové oscilace) v pásmu gama - shodné s těmi, které jsou typické pro snění, vzpomínky a meditaci.

„Vypadá to, že si mozek při umírání naposledy vybavuje některé události z minulosti. Dá se tedy skutečně předpokládat, že se člověku promítne před očima celý život,“ cituje časopis Technology Networks  Ajmala Zemmara, neurochirurga působícího na univerzitě v americkém městě Louisville, který vedl analýzu EEG umírající pacientky.

Není to kdovíjak překvapivé. Lidé, kteří se ocitli na prahu smrti a dokázali se ‚vrátit‘ do života, často takový zážitek líčí.

Kdy přesně končí život?

Profesor Zemmar upozornil, že tým, který studii vypracoval, se chce zaměřit na výzkum dalších obdobných případů, které by jeho poznatky potvrdily. Nynější závěry publikované ve studii, jsou založeny na jediném případu a pocházejí z mozku pacientky, která utrpěla zranění, záchvaty a otoky, což komplikuje výklad dat.

„Díky dalším experimentům bychom mohli lépe pochopit, kdy přesně život končí, což je důležité pro načasování dárcovství orgánů,“ říká profesor Zemmar.

Výzkum je každopádně poučný v tom, že naznačuje jeden z předpokladů o umírání: Ačkoli naši blízcí mají zavřené oči a odcházejí ze světa, jejich mozky pracují a přehrávají jim (doufejme) ty nejhezčí okamžiky, které ve svém životě prožili.

Zdroje:
Frontiers in Ageing Neuroscience, Technology Networks

Nejnovější články