Krásný víkend: Radioteleskopy

1. 8. 2014 – 19:30 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Krásný víkend: Radioteleskopy
Very Large Array v Novém Mexiku | zdroj: Phil Ostroff

Ať už stojí o samotě nebo tvoří součást větší pozorovací sítě, radioteleskopy jsou jedny z těch pověstných oken vesmíru dokořán. Chytají signály z kvasarů, černých děr, rádiových galaxií a stovek dalších cílů v nejhlubším vesmíru – a kromě toho všeho umí navíc fantasticky pózovat!

Páteční galerii odstartujeme klasikou, to znamená portrétem proti noční obloze. Na snímku se před Mléčnou dráhou vzpíná jeden z třiadvaceti radioteleskopů soustavy CARMA v Kalifornii.

CARMA zdroj: Flickr foto: Howard Ignatius

Podobné soustavy jsou k nalezení po celém světě a potkat je můžete třeba i na Sibiři. Téhle partičce se zkráceně říká SSRT a to druhé esko v názvu je od slova Solar – jde totiž o sluneční observatoř, rozkládající se v malebném podhůří zhruba 200 km od Irkutsku, nedaleko hranic s Mongolskem.

SSRT zdroj: Flickr foto: Sergej Gabdurachmanov

Králem mezi pohyblivými radioteleskopy je ten z amerického Green Banku, pojmenovaný na počest senátora Roberta C. Byrda. Se stometrovým průměrem svého talíře drží světový rekord co do velikosti a je proto příhodné, že na seznamu objevů, pořízených v Green Banku, figuruje i zatím nejhmotnější neutronová hvězda.

Radioteleskop v Green Bank zdroj: Flickr
foto: Erik Dunham

Vůbec největším radioteleskopem jinak zůstává staré dobré Arecibo, které se nám nedávno připomenulo potvrzením existence rádiových záblesků. Jeho 305 metrový reflektor je ale pevně vsazen do čedičového podloží a „hýbe“ se tedy pouze v rámci pohybu samotné Země.

Arecibo zdroj: Flickr foto: Marius Strom

Nad talířem pak visí speciální dóm, ve kterém jsou ukryty dva menší reflektory, soustřeďující přijaté signály dál do observatoře.

Arecibo zdroj: Flickr foto: Sailing Nomad

Zatímco Arecibo poslouchá hluboký vesmír (a také do něj signály vysílá), některé radioteleskopy vznikly za účelem zkoumat samotnou Zemi. Jednoho takového veterána, přezdívaného láskyplně „The Dish“ (Talíř), potkáte ve stanfordských kopcích v Kalifornii a původně sloužil zkoumání chemického složení naší atmosféry.

The Dish zdroj: Flickr foto: Steve Jurvetson

A když už jsme mlhou načali podzimní melancholii, zakončíme dnešní přehlídku zimou – konkrétně únorem na hvězdárně Jodrell Bank ve Velké Británii. Chmurně pózujícím krasavcem je Lovellův teleskop, postavený v 50. letech minulého století, kdy byl jeho 76 metrový reflektor dobovým rekordmanem.

Jodrell Bank zdroj: Flickr foto: S. Parish

Na samý závěr tu pak máme jeden chyták: vybavíte si, kde stával tenhle zázrak vědy a techniky?

? foto: H. Solo

Už jenom napovíme, že rádiové vlny byste s ním lovili marně...

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články