Kurkuma je novou nadějí v léčbě rakoviny. Vrací poškozeným buňkám schopnost zemřít

9. 6. 2018 – 19:22 | Člověk | Pavel Pešek | Diskuze:

Kurkuma je novou nadějí v léčbě rakoviny. Vrací poškozeným buňkám schopnost zemřít
Kurkumu možná půjde použít v boji s rakovinou. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Kurkuma se běžně používá v indické kuchyni, sáček žlutého prášku s obrázkem podobným kořeni zázvoru se možná vyskytuje i ve vaší kuchyni. Kromě využití v kuchyni se také používá v tradiční čínské medicíně. Jihokorejští vědci zjistili, že jeho protizánětlivé účinky lze použít i v tradiční medicíně – při léčbě rakoviny

Vědci z Jižní Koreje chtěli zjistit, jestli se protizánětlivé účinky kurkuminu, účinné složky kořen kurkumy, dají použít i v medicíně. A to při léčbě některých rakovinových nádorů, konkrétně typům, při jejichž vzniku hraje roli zánět. To je třeba příklad rakoviny prsu.

Vědci zkoušeli přidávat kurkumin ke kulturám rakovinných buněk z prsního epitelu a studovali mechanismus, jak přesně koření s nádorovými buňkami interaguje. Jejich analýzy ukázaly, že se kurkumin váže na protein STAT3. Jde o signální protein, který se podílí na embryonálním vývoji a později hraje roli při aktivaci některých typů imunitních buněk. 

Rakovinové buňky poslechnou povel k smrti

Narušení signalizace STAT3 je spojeno s rozvojem rakovinných nádorů, které vznikají ze zánětů. Aby se STAT3 mohl navázat na DNA a ovlivňovat aktivitu jednotlivých genů, musí nejdříve utvořit pár dvou spojených STAT3 proteinů. Kurkumin se váže na STAT3, a brání tak spárování těchto molekul.

Rozvoj rakoviny souvisí s tím, že nemocné buňky ignorují příkaz imunitního systému k vykonání apoptózy, tedy buněčné smrti. Pokud je ale signalizace rakovinných buněk narušena kurkuminem, schopnost bránit se buněčné smrti ztrácí a mohou být imunitním systémem zlikvidovány.

Popisovaná vědecká studie neprováděla experimenty na lidech ani na pokusných zvířatech. Terapeutické účinky kurkuminu byly zatím ověřeny jen na kulturách nádorových buněk a normálních buněk epitelu prsní žlázy. Měl dopad na rakovinné buňky, ale žádný negativní na zdravé buňky.

Kurkumin je tak názornou ukázkou toho, jak lze v moderní medicíně využít přírodní látky, které přirozeně blokují signalizaci nádorových buněk. Takové látky jsou lukrativními kandidáty na vývoj nových léků. V případě kurkuminu budou ještě zapotřebí další studie na laboratorních zvířatech a lidech, než se léky na něm založené dostanou do ordinací lékařů.

Zatím se však zdá, že popisovaná studie je jedním z případů, kdy moderní vědecké postupy potvrdily znalosti obsažené v tradiční medicíně. I když z tohoto typu studie nelze potvrdit, jestli skutečně něčemu pomáhá třeba pití v poslední době oblíbeného kurkumového latté a podobných výrobků.

Zdroj: Young-Il Hahn, Su-Jung Kim, Bu-Young Choi,  et al. (2018). Curcumin interacts directly with the Cysteine 259 residue of STAT3 and induces apoptosis in H-Ras transformed human mammary epithelial cellsScientific Reports 8, Article number: 6409. 

Nejnovější články