Hořké jídlo je lehce toxické, proto je zdravé a zabíjí rakovinové buňky

- Příroda autor: red

Lidé jsou už chuťově trochu zhýčkaní a aby nemuseli jíst původní hořkou zeleninu a ovoce, šlechtěním je oné hořkosti už dávno zbavili. To však není dobře, hořké potraviny jsou zdravé, snižují chuť k jídlu, ale hlavně působí proti rakovině.

Mírně hořké potraviny pomáhají uchovat si zdraví. Ilustrační snímek

Mírně hořké potraviny pomáhají uchovat si zdraví. Ilustrační snímek,zdroj: ThinkStock

Co se stalo se starými grapefruity, z nichž jsme vymačkávali natrpklou šťávu, takže mnohé z nás přešla chuť jíst dále? Díky komerčnímu výběru, křížení mezi druhy a metodám přeměny potravin hořká chuť téměř vymizela z našich stolů.

Do supermarketů jsou dodávány červené grapefruity, které nejsou tak kyselé. Rajská jablíčka dnes obsahují asi dvěstěkrát méně své původně výrazné chuti a průmysl při přípravě ovocných džusů odstraňuje z plodů substance, které vyvolávají hořkou chuť.

Tyto volby nijak nepřekvapují, protože člověk odjakživa choval vůči hořké chuti podezření. Sladké je symbolem okamžité energie, slané slouží organismu k tomu, aby mohl fungovat, zatímco hořkost je varovným signálem, abychom potravinu nejedli.

Mnohé přirozené látky s trpkou chutí totiž vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie a hmyz. Bohužel právě tyto látky, které některým druhům zeleniny a ovoce dodávají hořkou chuť, jsou jejich tajemstvím: ve vysokých dávkách mohou být nebezpečné a člověk se vyvíjel tak, že rozpoznával nebezpečí, ale v malém množství jsou velmi vhodné k tomu, abychom si udrželi zdraví.

Působí proti rakovině a snižují chuť k jídlu

Hořká jídla jsou zdravá právě proto, že jsou "toxická". Hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím.

"Fytonutrienty (živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině) pomáhají předcházet nádorům, protože narušují buňky: jsou zdravé právě proto, že jsou toxické," uvádí epidemiolog Adam Drewnowski z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru, který studoval protinádorové působení zeleného čaje, brokolice a červeného vína u silných kuřáků.

Jed Fahey rovněž z této univerzity tak trochu provokuje: "Jíst selektované ovoce a zeleninu nebo plody zbavené hořké chuti je totéž, jako jíst prázdné kalorie," říká. Rozhodně bychom si pro své dobro měli zvyknut tolerovat poněkud více trochu hořkou chuť i z toho důvodu, že fytonutrienty s nepříjemnou chutí jsou nejlepším regulátorem chuti k jídlu.

Hořkost za odměnu?

"Jestliže vyloučíme ze svého jídelníčku hořké potraviny rostlinného původu, připravíme se nejen o látky užitečné pro naše zdraví, ale narušíme si schopnost konzumovat menší porce," vysvětluje Daniele Del Rio z Parmské univerzity.

Mohli bychom namítnout, že tím, jak byla z rostlin odstraněna hořká chuť, vzrostla jejich spotřeba, především u dětí. "Potraviny rostlinného původu mají rovněž nízký energetický obsah, obsahují vlákninu, vitamín C, ale jejich ozdravný účinek klesá, jestliže z nich odstraníme hořké fytonutrienty: naším cílem budiž tedy dávat přednost méně sladkým druhům ovoce a zeleniny," říká Adam Drewnowski

To není nemožné: káva a pivo se nám líbí, protože hořkou chuť přisuzujeme kofeinu a alkoholu, které chápeme jako odměnu. Tuto koncepci lze však aplikovat i na zdravější jídla.

Nepříjemnou chuť můžeme spojovat s jinou, která nám vyhovuje, například doplňovat těstoviny kapustou nebo zelím. Můžeme si dopřát i aperitiv hořké chuti, který zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a přispívá k trávení, abychom si tak zvykali na chuť, která není sladká.

Tagy: ovoce zelenina zdraví a životní styl vědecký výzkum a studie boj s rakovinou kulinářství a gastronomie

Zdroje: ČTK,Corriere della Sera