Lék na stárnutí? Vědci vypnuli protein stáří a prodloužili myším život

24. 7. 2024 – 9:24 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Lék na stárnutí? Vědci vypnuli protein stáří a prodloužili myším život
Stárnutí ilustrované na třech generacích žen. | zdroj: Profimedia

Odstranili u nich řadu obvyklých projevů stárnutí.

Vědci z Velké Británie dokázali u myší v laboratoři zpomalit stárnutí a prodloužit jim život. Studii na tohle téma publikovali v odborném časopise Nature. Svou metodu spočívající ve vypnutí funkčnosti specifického proteinu stárnutí už testují i na lidech.

Jak zpomalit nebo dokonce zvrátit stárnutí zkoumají vědci celé roky. Teď svým dílem přispěly týmy z biomedicínského ústavu Medical Research Council Laboratory of Medical Science a Imperial College London, napsal web ScienceDaily.

Stárnutí doprovází nemoci vedoucí k řadě problémů. Většinou se jedná o výskyt vícero chorob u jedné osoby – tedy multimorbiditu. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji považuje za jednu z největších výzev v oblasti zdraví 21. století.

Člověk nakonec v řadě případů pod vlivem multimorbidity umírá. Vědci aplikací speciálních látek zablokovali interleukin 11. Tento profibrotický a prozánětlivý protein tělo produkuje ve větší míře po 55 letech života.

Vědci jeho úlohu studují dlouhé roky. Expertka Anissa Anindya Widjajaová z Duke-NUS Medical School v Singapuru vysvětlila, že její tým studoval protein od roku 2017, přičemž nakonec odhalil jeho zvyšující se hladiny s rostoucím věkem.

Slibné výsledky

Britský tým v experimentu odstranil gen produkovaný tímto proteinem a prodloužil život u samců myší o více než 20 procent. Starší myši s touto látkou žily v průměru tři roky. Nejstarším myším bylo 75 týdnů, což se rovná 55 rokům života u člověka. 

Střední délka života po podání speciální látky se v jejich případě prodloužila o 22,4 procenta. U samic se délka dožití prodloužila o 25 procent. Neléčení hlodavci se dožívali jen dvou a půl roku, napsal spoluautor studie Stuart Cook.

Léčba rovněž snížila riziko spojené s úmrtím na rakovinu a rozvoj stařeckých nemocí, třeba fibrózu vedoucí ke ztuhnutí orgánů nebo chronické záněty, ale i další zcela běžné projevy zhoršení funkčnosti organismu.

„Tyto výsledky jsou velmi vzrušující,“ přiznal Cook. U hlodavců dle svých slov nezaznamenal obvyklé známky stárnutí a křehkosti. „Také jsme pozorovali snížené chřadnutí svalů a zlepšení svalové síly.“ Myši s látkou proti interleukin 11 byly zdravější.

Vědci chtějí zjistit, zda by jejich látka nazvaná anti-interleukin 11 mohla zpomalit stárnutí také u lidí. Již probíhají klinické studie s účastí pacientů trpících na různé choroby spojené s pokročilým věkem. Cook to popsal jako „lákavou možnost“.

Zdroje:
ScienceDaily

Nejnovější články