Lidé s britskou variantou covidu víc kašlou, čich a chuť jim ale zůstávají

27. 1. 2021 – 15:47 | Člověk | Nedd.cz | Diskuze:

Lidé s britskou variantou covidu víc kašlou, čich a chuť jim ale zůstávají
zdroj: Profimedia

Není covid jako covid. Jeho britskou variantu s dvěma desítkami mutací pocítí infikovaný člověk jinak než variantu původní.

Průběh covidu-19 se liší podle toho, zda člověka zasáhl původní kmen koronaviru, anebo jeho britská varianta. Lidé s britskou variantou častěji kašlou, bolí je v krku a bývají víc unavení. Ztráta čichu a chuti je u nich naopak výjimečná.

Zjistil to ve svém výzkumu Britský statistický ústav.

"Ztráta chuti a ztráta čichu jsou podstatně méně časté u lidí nakažených britskou variantou," píše se ve zprávě, kterou tato instituce zveřejnila v úterý. "Jiné příznaky jsou zase u britské varianty obvyklejší – nejčastěji to jsou kašel, bolest v krku, únava, myalgie (bolest svalů) a horečka," pokračuje první dokument tohoto druhu. Dušnost, bolesti hlavy a zažívací potíže jsou podle dat z průzkumu stejně časté u obou variant.

Je smrtonosnější?

Průzkum sledoval pacienty, u kterých byl covid zjištěn v Anglii od 15. listopadu 2020 do 16. ledna 2021.

Britská varianta se poprvé objevila na jihovýchodě Anglie v prosinci loňského roku. Je výrazně nakažlivější, podle odhadů až o 50 procent.

Britský premiér Boris Johnson varoval, že je také o 30 až 40 procent smrtonosnější než původní kmen. Vědci však jeho tvrzení zpochybňují, upozorňují že není podloženo dostatečným souborem dat.

Je nicméně patrné, že britská verze koronaviru se rychleji šíří. Tím pádem vede k vyššímu počtu infekcí, hospitalizací a také - úmrtí.

Vakcíny na ni fungují

Britská varianta, která má proti původnímu kmenu koronaviru 23 mutací, už byla zaznamenána v šesti desítkách států včetně Česka. Všechny její vlastnosti ještě nejsou popsány.

Osm z jejích mutací je spojeno se 'spike proteinem' – hrotem, jehož pomocí virus proniká do buňky, kde se množí. Vědci se zajímají především o mutaci N501Y, která patrně zvyšuje schopnost hrotu vázat se na buňky a mutaci 69-70del, jež viru umožňuje snáz uniknout imunitnímu systému člověka.

Výrobci vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna už ujistili, že jejích očkovací látky jsou účinné i na britskou variantu. Imunitní systémy očkovaných pacientů vytvářejí dostatek protilátek, které brání průniku mutací viru do buněk.

Zdroje:

Nejnovější články