Vakcína Pfizer/BioNTech zabírá. Data z Izraele jsou až překvapivě dobrá

26. 1. 2021 – 23:39 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Vakcína Pfizer/BioNTech zabírá. Data z Izraele jsou až překvapivě dobrá
Zdravotník v Jeruzalémě chystá očkovací dávku. | zdroj: Profimedia

Vakcína Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech je účinnější, než jsme čekali, hlásí Izrael. A to je dobré znamení také pro Česko.

Izrael pokročil nejdál v očkování proti covidu-19. Dá se proto pokládat za laboratoř, ve které se ověřuje účinnost očkovací látky.

Vakcína Comirnaty vykázala v loňských testech účinnost (schopnost zabránit nákaze) 95 procent. Vzato do důsledku je však účinnost možné přesně stanovit až tehdy, kdy jí bude očkována podstatná část populace – miliony lidí, nikoli desítky tisíc dobrovolníků při testování.

Lepší než v testech?

Dosavadní výsledky očkování v židovském státě jsou slibné. První dávku vakcíny dostalo v devítimilionové zemi už 2,6 milionu obyvatel. A více než 1,2 milionu jich bylo očkováno druhou dávkou.

Z prvních 128 600 Izraelců, kteří dostali druhou dávku, prokázaly testy koronavirus pouze u dvaceti. Nikdo z této skupiny však neměl závažné příznaky choroby.

"U všech těchto pacientů jsme zaznamenali mírné onemocnění s příznaky, jako jsou bolesti hlavy, kašel, slabost nebo únava. Nikdo neměl vysoké horečky, nikdo nebyl hospitalizován," píše se v prohlášení izraelské zdravotnické organizace Maccabi. To ukazuje, že vakcína příznaky tlumí.

Klinické testy vakcíny v loňském roce ukázaly, že očkovací látka může mít vysokou účinnost. Zachycuje ji následující graf, který srovnává statistiku nákaz mezi očkovanými skutečnou vakcínou a placebem. (Pro lepší rozlišení si ho rozklikněte.)

1249272-graphic-moderna-u-original zdroj: Pfizer/BioNTech

Izraelští experti, kteří shromažďují data o očkovaných, teď vyjadřují naději, že vakcína může vysoká očekávání dokonce překročit a její účinnost může být vyšší než 95 procent, píše web Israeli Times.

Spása pro nemocnice

Izrael teď zažívá dosud nejhorší vlnu covidu. V zemi přibývá nakažených. V reakci na to vláda uzavřela mezinárodní letiště v Tel Avivu.

V této svízelné situaci se však blýská na lepší časy. Klesá počet hospitalizovaných v kategorii nad 60 let, která byla očkována přednostně. Tento trend se začal projevovat nečekaně brzy – už 18 dnů po první injekci.

Izrael zkrátka nechyboval, když vsadil na firmy Pfizer a BioNTech a dostatečné množství vakcíny si objednal už v létě. Vláda židovského státu také nabídla víc než konkurence. Agentura Reuters píše, že za dávku vakcíny od Pfizer a BioNTech platila 62 dolarů (1340 korun). Evropská unie vyjednala cenu 15,50 eura (405 korun). Izraelská vláda prostě pochopila, že za konec lockdownu není žádná cena vysoká.

Izraelský server CTech také zmínil, že výměnou za rychlou dodávku milionů očkovacích dávek izraelská vláda otevřela Pfizeru přístup do zdravotních databází o naočkovaných lidech, což se firmě hodí při farmaceutickém výzkumu.

Pro Česko jsou každopádně data z Izraele důležitá, protože si u Pfizeru objednalo osm milionů dávek pro čtyři miliony lidí.

Zdroje:
Israel Times

Nejnovější články