Lyžování na jaře a v létě? Žádný problém, vyrazte na ledovec

5. 4. 2023 – 14:19 | Komerční sdělení | Inzerce

Lyžování na jaře a v létě? Žádný problém, vyrazte na ledovec
zdroj: Tisková zpráva

Zimní sezona letos české lyžaře (ani vlekaře) moc nepotěšila, sněhu bylo poskromnu. Nic ale není ztraceno ani s příchodem jara – vydejte se za hranice. V rámci Evropy je možností k zimním aktivitám víc než dost, stačí si jen vybrat: vyrazit můžete do Rakouska, Švýcarska, Francie, Itálie – nebo třeba do Andorry za kouzlem malebných Pyrenejí.

Ledovce – sázka na jistotu

Lyže, boby a sáňky fňukají, že si letos málo zajezdily. Dejte jim ještě šanci – ani pro vás ještě nemusí zimní sezóna končit. Na horách je již méně lidí a do Alp to není nijak daleko, užijte si nášup i pořádný sešup. V Evropě najdete hned několik středisek, která nabízejí dobré podmínky k lyžování alespoň po většinu roku či dokonce celoročně.

Švýcarsko: Saas Fee a Zermatt

Saas Fee a Zermatt jsou dvě známá švýcarská střediska, která nabízejí lyžování na ledovcích celoročně. Oba se nacházejí v kantonu Valais obklopeném 18 čtyřtisícovkami, což naznačuje, jaký je zde terén – většina sjezdovek se honosí červenou barvou a černých je také dost. V létě vám podmínky k lyžování zajistí 21 km sjezdovek na ledovci Theodulgletscher, kde trénují i vrcholoví lyžaři.

Saas Fee je menší a klidnější než luxusní Zermatt, ale má stejně kvalitní sníh a sjezdovky. Zermatt je větší a rušnější, ale tím pádem skýtá zase více možností ubytování a zábavy – chybu udělat nelze, nádherné výhledy na Matterhorn vás neminou tak či tak.

Nejrychlejší cesta do Zermattu vyžaduje let do Ženevy nebo Curychu a pak 3 hodiny jízdy autem nebo vlakem. Autem urazíte trasu při startu z Prahy asi za 10 hodin a budete potřebovat švýcarskou dálniční známku. V obou střediscích je zakázán provoz aut, zaparkovat je nutné v Täschu (pro Zermatt) nebo v Saas Grundu (pro Saas Fee).

Itálie: Cervinia nebo Val Senales

Cervinia je oblíbené italské středisko ležící na opačné straně Matterhornu než Zermatt. Lokality jsou však propojeny lanovkou, takže můžete lyžovat na obou stranách hory. Na místním ledovci Plateau Rosa se dá lyžovat od října do května a největší snowboardový park v Evropě, který najdete na jeho vrcholku, je otevřený dokonce celoročně. Italská verze Alp je levnější než Zermatt, ale méně malebná. Jde však o dobrou volbu pro ty, kteří hledají cenově dostupnější lyžování za skvělých podmínek.

Nejlepší spojení na místo je letadlem do Turína nebo Milána a následně 1,5 hodiny jízdy autem. Pokud jedete autem celou cestu, do Itálie se dostanete přes Německo a Švýcarsko (celková vzdálenost z Prahy je asi 1110 km a cesta trvá okolo 11 hodin).

Val Senales je malé a klidné rakouské středisko, které se nachází v údolí Schnalstal nedaleko hranice s Itálií. Proslavilo se v roce 1991 nálezem mumie pravěkého lovce z doby ledové, známého coby Ötzi. Val Senales má také svůj ledovec Hochjochferner, kde se dá lyžovat od září do května.

Lokalitu ocení hlavně rodiny s dětmi, začínající lyžaři i běžkaři. Lanovkou je středisko propojené s blízkou vesničkou (a zároveň dalším lyžařským střediskem) Kurzras, kde o pohodu také není nouze.

Doprava na místo autem trvá z Prahy asi 7 hodin a 30 minut (budete potřebovat rakouskou dálniční známku a zaplatit poplatek za tunel Reschenpass). Vlakem je to z Prahy asi 11 hodin a 30 minut, s přestupy v Mnichově a Bolzanu. Z Bolzana se dostanete do Val Senales autobusem.

Rakousko: Hintertux

Hintertux je lyžařské středisko v Tyrolsku, které nabízí díky nadmořské výšce přes 3000 metrů možnost celoročního lyžování na ledovci Hintertuxer Gletscher. Ten disponuje celkem 60 km perfektně upravených sjezdovek různých obtížností (20 % modrých, 77 % červených a 3 % černých).

Mezi další místní atrakce patří například prohlídka podzemního světa ledových jeskyní s průvodcem, vyhlídkové plošiny nebo akvapark.

Nejlépe se do Hintertux dostanete autem nebo vlakem. Autem jste z Prahy na místě za 6 až 7 hodin, potřebovat budete rakouskou dálniční známku a vybrat si můžete mezi trasou přes Německo nebo Rakousko. Vlakem trvá cesta z Prahy asi o tři hodiny déle, s přestupy v Mnichově a Jenbachu. Z Jenbachu se dostanete do Hintertux autobusem.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články