Mezinárodní dvojice kosmonautů balí na roční pobyt ve vesmíru

30. 12. 2014 – 12:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Mezinárodní dvojice kosmonautů balí na roční pobyt ve vesmíru
Kelly a Kornijenko už s vesmírem tu čest měli, ale nová mise prověří jejich výdrž | zdroj: NASA

Beztížný stav je na pohled skvělá zábava, ve které si člověk může konečně odpočinout od zemské tíže. Jenže zkuste v něm pobývat déle a nastanou problémy, které postihují celé lidské tělo. Ochabování svalů, řídnutí kostí, nabourání spánkových cyklů? Vítejte v nulové gravitaci!

Zatímco obvyklá směna na Mezinárodní vesmírné stanici proto nepřekročí šest měsíců, tentokrát se nahoru chystají dva kosmonauté, kteří na oběžné dráze stráví celý příští rok. Startovat se bude v březnu 2015 a pečlivě vybranými machry jsou veterán amerického námořního letectva Scott Kelly a někdejší moskevský policista a dnes zkušený kosmonaut Michail Kornijenko.

Kelly a Kornijenko nacvičují krizovou situaci zdroj: NASA

Společná americko-ruská mise se sice nepřiblíží rekordu Kornijenkova kolegy Valerije Poljakova, protože ten na někdejší stanici Mir strávil neuvěřitelných 437 (!) dní, ale i tak bude možné důkladně otestovat, jak se fyzický stav obou kosmonautů během nadstandardně dlouhé mise přizpůsobí podmínkám beztíže.

Situace je o to zajímavější, že na zemi budou lékaři sledovat Kellyho jednovaječné dvojče Marka, který je navíc také kosmonautem – jde o zatím jedinou sourozeneckou dvojici, která se kdy podívala do vesmíru (byť to nebylo v rámci jednoho letu).

Mark a Scott Kellyovi zdroj: NASA

Jakou vazbu si mezi sebou vytvoří dvojice rusko-americká, to se teprve uvidí, ale výběr obou kosmonautů probíhal samozřejmě i s důrazem na jejich vzájemnou snášenlivost. Zatímco dole na Zemi k sobě mocnosti jen obtížně nacházejí cestu, vysoko nad jejich půtkami je vesmíru podobné hašteření zcela u černé díry.

Zdroje:

Nejnovější články