Mluví spolu houby? Jejich komunikace děsivě připomíná lidskou řeč

17. 4. 2022 – 23:58 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Mluví spolu houby? Jejich komunikace děsivě připomíná lidskou řeč
Podhoubí prostoupené elektrickými signály. | zdroj: Profimedia

V elektrické aktivitě hub se vyskytují vzorce, které se podobají řeči lidí. 

Výzkumníci odhalili v komunikaci hub elektrickou aktivitu, která může znamenat, že houby spolu důmyslně komunikují. Ve studii publikované na webu Royal Society Open Science, píší, že rozpoznali na 50 různých elektrických signálů vysílaných sítěmi hub. Připomínají projevy nervové soustavy živočichů. S určitou nadsázkou se dají pokládat za 50 různých slov.

Tajemné signály z podhoubí

Ve studii vedené počítačovým vědcem Andrewem Adamatzkym, který řídí Laboratoř nekonvenčních výpočtů na Západoanglické univerzitě v Bristolu, zjišťovali experti elektrickou aktivitu mikroelektrodami v oblastech kolonizovaných čtyřmi druhy hub – hlívovníkem (Omphalotus nidiformis), penízovkou sametonohou (Flammulina velutipes), klanolístkou obecnou (Schizophyllum commune) a housenicí červennou (Cordyceps militaris).

Co může v elektrické aktivitě připomínat lidskou řeč? Způsob, jakým se typy elektrické signály hub řadí dohromady. Delší aktivita se skládá ze série kratších aktivit – jako když se ze slov tvoří věty.

Nejsložitější věty zaznamenali výzkumníci u klanolístky. Průměrná délka slov této houby byla 5,97 „písmen“. To se blíží některým lidským jazykům, jako je angličtina (4,8 písmen na slovo) nebo ruština (6 písmen na slovo).

Není nicméně prokázané, jestli elektrickou aktivitou houby komunikují. Může to být jen projev jejich organismu – slabý elektrický proud ostatně vydává i fungující lidské tělo.

„Nevíme, zda existuje přímý vztah mezi vzorci špiček elektrických signálů v houbách a lidskou řečí,“ přiznal Adamatzky v rozhovoru pro deník Guardian. „Je možné, že neexistuje. Na druhou stranu existuje mnoho podobností ve zpracování informací u živých substrátů různých tříd, čeledí a druhů. Byl jsem prostě zvědavý na jejich srovnání.“

Až Google Translate přeloží řeč hub…

Adamatzkyho jazyková interpretace dat se dá pokládat za hypotézu nebo jakési „uvažování nahlas“. Ekolog Dan Bebber z University of Exeter ve Spojeném království, který se na studii nepodílel, říká, že před vědou je ještě dlouhá cesta, než budeme vědět, zda spolu houby mluví.

„Ačkoli je to zajímavé, výklad signálů hub jako jazyka se zdá poněkud přehnaně nadšený. Vyžádá si to mnohem víc výzkumu a testování kritických hypotéz, než Google Translate zavede překlad z řeči hub,“ řekl Bebber Guardianu.

Zdroje:
Royal Society Open Science, The Guardian

Nejnovější články