Na českém nebi se vyrojili rudí skřítkové

12. 9. 2022 – 19:47 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Na českém nebi se vyrojili rudí skřítkové
Rej rudých skřítků nad Jeseníky. Že jste ho nezahlédli? Trval jen zlomek sekundy. | zdroj: kredit-Daniel Ščerba

Je to snímek, který může v těžké a nejisté době povznést lidského ducha. Zachytil vzácný a dechberoucí jev – nadodblačné blesky, které jsou nazývány rudými skřítky (red sprites).

Autor, český fotograf Daniel Ščerba, ho pojmenoval Red Sprite Lightning over the Czech Republic (Blýskání rudých skřítků nad Českou republikou). Pořídil ho koncem srpna poblíž vysílače u Ondřejovic v Jeseníkách. V pondělí 12. září ho americká vesmírná agentura NASA vyhlásila za astronomickou fotografii dne. Blahopřejeme!

Skřítkové na snímku vypadají nadpozemsky. Až se nechce se věřit, že jsou skuteční. Fakt jsou.

Tyto elektrické výboje, které tvarem připomínají medúzu s chapadly, vznikají 40 až 80 kilometrů nad povrchem Země. Trvají jen setiny sekundy a skřítky byly nazvány pro obtížnou polapitelnost.

Blesky tvoří chladné plazma. Dají se přirovnat k doutnavému výboji ionizovaného plynu, který známe třeba ze zářivky.

Jako první rudé skřítky vyfotografovali v roce 1989 výzkumníci z Minnesotské univerzity. Zpozorovali je náhodou, kamerou konstruovanou na pozorování polární záře.

Přesný mechanismus vzniku skřítků dosud vědci nebyli schopni objasnit, byť už několik desítek let mají k dispozici analytické videozáznamy.

„Výzkumy ukázaly, že po silném záblesku z kladně nabitého mračna mohou z výšek asi 80 kilometrů směrem k Zemi vystartovat rudí skřítci, asi stometrové koule ionizovaného vzduchu. Rychle je následuje skupina vzhůru směřujících ionizovaných kuliček,“ píše NASA ke snímku.

Zdroje:

Nejnovější články