Nalezeno nejslunnější místo na Zemi. Dopadá tam tolik paprsků jako na Venuši

24. 7. 2023 – 18:05 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Nalezeno nejslunnější místo na Zemi. Dopadá tam tolik paprsků jako na Venuši
Slunce zalévající svými paprsky poušť Atacama. | zdroj: Profimedia

Vědci identifikovali nejslunnější místo planety. Je jím oblast v chilské poušti Atacama.

V oblasti na severu Chile, která je součástí náhorní plošiny Altiplano a zasahuje do pouště Atacama, dopadá nejvíc slunečních paprsků na Zemi.

Vyplývá to ze studie zveřejněné v červenci v časopise Bulletin of the American Meteorological Society. Tato slunečná oblast, která se nachází v nadmořské výšce zhruba 4 000 metrů, je sice chladná a suchá, ale slunečního svitu je na ní víc než na místech, která jsou blíže rovníku nebo ve vyšší nadmořské výšce.

Dvakrát silnější záření než v Česku

Poušť Atacama je zvláštní z několika důvodů:

Je to nejstarší a nejsušší poušť na Zemi a patrně i nejjasnější místo pro pozorování noční oblohy. Sever Chile kromě toho vyniká slunečním zářením, tedy výkonem světelné energie vyzařované ze Slunce na Zemi.

Ve studii vědci píší: „Zjistili jsme, že globální horizontální krátkovlnné záření na náhorní plošině je v průměru 308 W/m², což odpovídá ročnímu záření 2,7 MWh/m² za rok. To je nejvyšší hodnota na světě. Zjistili jsme také, že dopředný rozptyl mraky často vede k intenzivním výbojům záření. Naměřili jsme rekordní výkon 2 177 W/m².“

„Je to vlastně záření, které budete dostávat, pokud budete stát na Venuši,“ cituje deník The Washington Post Raula Cordera, klimatologa z univerzity v nizozemském Groningenu a hlavního autora zmíněné studie.

„Je to neuvěřitelné, protože Venuše se nachází zhruba o 28 procent blíž ke Slunci než Země,“ upozorňuje Cordero.

Úroveň záření je ve zmíněné oblasti dvojnásobná ve srovnání se střední Evropou.

Když sluneční záření prochází atmosférou, je pohlcováno vodní párou a rozptylováno mraky a aerosoly. Avšak místo ve vysoké nadmořské výšce, které je nad vrstvou vodní páry a má méně mraků a aerosolů, nevyhnutelně dostává víc slunečního záření, vysvětluje naměřené hodnoty na tomto místě magazín Live Science.

Nebezpečně slunečný leden

Co víc, celé Chile, kde poušť Atacama leží, je slunečné. Důvodem je jeho geografická poloha na jižní polokouli. To platí zejména začátkem ledna, kde se Země na své eliptické oběžné dráze nejvíc přiblíží Slunci a dosáhne bodu nazývaného perihelium. Důsledkem je nárůst slunečního záření, které je na jižní polokouli o sedm procent vyšší než na polokouli severní.

Přestože hojnost slunečního svitu poskytuje určité výhody, může mít i stinné stránky.

„Pokud jste vystaveni tak vysokému záření, musíte si chránit pokožku. Lidé, kteří tam pracují, si prostě musí být vědomi, že záření je tam silné. A nyní se dozvěděli také jeho maximální hodnoty, které jsou skutečně vysoké,“ říká klimatolog Raul Cordero v deníku The Washington Post.

Nejnovější články