Nalezeno nejstarší zobrazení penisu, přívěšek starý 42 000 let

26. 6. 2023 – 20:31 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nalezeno nejstarší zobrazení penisu, přívěšek starý 42 000 let
Falický artefakt starý 42 000 let. | zdroj: kredit-Solange Rigaud et al

Předmět vyřezaný z grafitového minerálu, který zobrazuje penis, je nejstarším známým falickým uměním na světě. Objevili ho badatelé během vykopávek v pohoří Changaj na území severního Mongolska.

Artefakt dlouhý čtyři centimetry nalezli archeologové v roce 2016 a zpočátku mu nepřikládali velkou pozornost. Dali mu prosté katalogové označení T21 a stal se součástí sbírky Mongolské akademie věd, píše se ve studii zveřejněné letos v červnu v odborném časopise Scientific Reports.

Až detailní analýza ukázala, že T21 je nejstarší známé zobrazení penisu.

Skutečně penis?

Dílo pochází z období svrchního paleolitu před 42 400 až 41 900 lety a archeology zaujaly rytiny, které v kameni vytvořil prehistorický člověk. Jedna z nich se vine kolem středu kamene, druhá pak vede po jeho délce shora dolů. Drážky poměrně přesvědčivě dodávají kameni anatomické charakteristiky penisu včetně žaludu a močové trubice.

CT34_Rigaud Falický artefakt v různých pohledech. | zdroj: kredit-Solange Rigaud et al

Přívěsek je částečně zlomený, ale celkově je v dobrém stavu.

„Lícní strana přívěsku je zachovalá, zatímco opačná strana je více opotřebovaná a vyhlazená. To mohlo být způsobeno třením o kůži nositele, který ho nosil jako přívěšek na krku“ cituje magazín Live Science, hlavní autorku studie Solange Rigaudovou, archeoložku z univerzity v Bordeaux.

Někteří vědci závěry studie zpochybňují. Kámen podle nich mohl sloužit jako nástroj k neznámému účelu. Také rýha uprostřed kamene mohla být vytvořena z jiného důvodu než proto, aby umožnila uvázání šňůrky k zavěšení na krk.

Nález tedy bude ještě tématem vědeckých sporů. Teprve čas ukáže, zda se podaří pochyby kritiků vyvrátit a artefakt bude uznán za zobrazení penisu.

Staré falické symboly

Kreslení či modelování pohlavních údů může vypadat jako moderní trend, ale sahá daleko do historie. Současný všeobecně uznávaný rekord ve vykreslení penisu je zhruba o polovinu mladší. Je jím kámen vytesaný před 28 000 lety a nalezený na území Německa.

Penisy nebyly jediným objektem zájmu prehistorických umělců. Ti zobrazovali také vulvy. Až do nynějšího nálezu patřilo nejstarší znázornění pohlavního orgánu právě jim. Nalezeno bylo v roce 1994 ve francouzském Grotte Chauvet a vzniklo zhruba před 32 000 lety.

Znázorňování genitálií má tedy dlouhou tradici pokračující i po vzniku civilizace. Přesné důvody, proč jsou genitálie tak lákavé umělecké téma, není dodnes známo. Prehistorické znázornění, jako to z Mongolska, Německa či Francie, je však většinou vysvětlováno rituálním uctíváním plodnosti či síly.

Zdroje:

Nejnovější články