Nanotechnologie umožní dostat lék přímo do kritických oblastí mozku

7. 4. 2015 – 17:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Nanotechnologie umožní dostat lék přímo do kritických oblastí mozku
Zatímco ve zbytku těla se lze vrtat relativně bez obav, mozek vyžaduje výjimečnou péči | zdroj: tisková zpráva

S mozkem bývá trápení nejenom tehdy, když se vám z něj nedaří vyhnat chmurné myšlenky. Nejsložitější orgán v našem těle zároveň nepřestává být tím nezáhadnějším, protože jeho tajemství se nám daří odkrývat teprve v posledních desetiletích.

S tím souvisí i problémová aplikace léků, jejichž transport na „místo činu“ spoléhá na krevní řečiště. V případě mozku jim cestu zahrazuje tzv. hematoencefalická bariéra, oddělující mozek od cévního systému.

V mozku sice existují oblasti, kde tato bariéra schází, ale obecně platí, že se s ní při léčbě musíme nějakým způsobem popasovat. Právě v tomto ohledu nám rozvazuje ruce rozvoj nanotechnologií.

V kanadském Montréalu se výzkumníkům povedlo vpravit do myšího mozku magnetizované nanočástice, které pak byly zahřáty rádiovými vlnami a došlo tak k uvolnění kýžené látky.

Mycroyance zdroj: Mycroyance

Revoluční metoda má jediný háček: zatím přesně nevíme, kolik vnější energie vlastně mozek snese, a proto je potřeba před nasazením postupu do běžné praxe dbát na jeho důkladné otestování.

Pokud by se ale povedlo přijít s řešením, které mozku nezpůsobuje žádnou vedlejší újmu, otevřel by se zcela nový prostor k přímému nasazení léků v oblastech, kam je doposud nebylo možné dostat jinak, než invazivní – a tedy vysoce rizikovou – metodou.

Zdroje:

Nejnovější články