Naprostá většina klokanů jsou leváci, zjistili vědci

21. 6. 2015 – 17:51 | Příroda | roj | Diskuze:

Naprostá většina klokanů jsou leváci, zjistili vědci
Klokani obrovští naprostou většinu činností dělají levou přední tlapou (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Ruští vědci dlouhodobým pozorováním klokanů zjistili, že naprostá většina z nich upřednostňuje pro všechny činnosti levou přední tlapku. Jsou tak jediným zvířecím druhem, u něhož celá populace vykazuje stejnou vyhraněnost. U jiných zvířat záleží na individualitě jedince. Informoval o tom deník The Independent.

Vědci studii zveřejnili v odborném biologickém magazínu Current Biology poté, co strávili hodiny pozorováním zvířat ve volné přírodě. Sledovali klokany červené, rudokrké a klokany obrovské a zjistili, že naprostá většina z nich používá levou paži mnohem častěji než pravou. Bez ohledu na činnost - tedy při jídle, při držení věcí i například při drbání se. 

Ze studie vyplývá, že tyto tři druhy vykazují takzvanou "populační lateralizaci", tedy dominantní používání jedné tlapky před druhou. 

Pro porovnání se zaměřili i na jiné vačnatce - zatímco veverce podobný klokánek králíkovitý má podobné tendence, klokan Goodfellowův, vakoveverka létavá či vačice nic podobného nevykazují. Zřejmě proto, že se pohybují po všech čtyřech nohách. 

Dosud byla lateralizace napříč celou populací prokázána jen u člověka. Pokud ale chcete vědět, jestli je zrovna váš pes pravák nebo levák, stačí dát mu povel "pac". 

Zdroje:

Nejnovější články