Náš mozek se během spánku snaží předpovídat budoucnost, ukázala studie

12. 6. 2024 – 9:28 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Náš mozek se během spánku snaží předpovídat budoucnost, ukázala studie
Spánek – čas na uložení vzpomínek a zklidnění toku informací. A také na sny. | zdroj: Profimedia

Spánek napomáhá efektivnějšímu řešení problémů několik hodin po probuzení.

Náš mozek během spánku nepřehrává jen minulost, ale i budoucnost, ukázala nová studie publikovaná v odborném časopise Nature. Spánek je podle výsledků práce důležitý pro rozhodování, řešení problémů a orientaci v prostoru po probuzení.

Spánek je zásadní pro naše zdraví, ať už se bavíme o imunitě nebo paměti a učení. Jeho nedostatek vede k tomu, že se vypne „paměťová schránka mozku“ a vy si do paměti nemůžete ukládat nové vzpomínky.

Spánková deprivace zvyšuje riziko rozvoje Alzheimerovy choroby, negativně ovlivňuje reprodukční systém a souvisí s úbytkem testosteronu u mužů. Mohli bychom ji rovněž klasifikovat jako možný karcinogen.

Kvalitní a dostatečný spánek je zkrátka klíčový pro naše fyzické i mentální zdraví a kondici našeho mozku. Nová studie, na níž upozornil deník The Independent, ukázala další rozměr spánku – prospívá rozhodování po probuzení.

Vědci chtěli zjistit, jestli spánek pomáhá získat nové pochopení určitého problému, který se objevil těsně před odpočinkem. Myši v laboratoři pustili do bludiště, do něhož přichystali odměny a sledovali pohyb neuronů v jejich hipokampu. 

„Jednoduše jsme si představili, že některé neurony by mohly změnit své reprezentace – odrážející zkušenost, kterou jsme měli po probuzení s novým pochopením problému,“ cituje server Futurity neurovědce Caleba Kemera z texaské Rice University.

Snít o budoucnosti

Hlodavci běhali po labyrintu a spali, přičemž vědci během tohoto procesu spojovali mozkové buňky s prostředím, o které se „staraly“ nejvíce. Velice zjednodušeně napsáno odhadovali, kde hlodavci během spánku snili, že budou po probuzení.

Podle výsledků z pozorování několika kol běhání v bludišti a spánku neuronová aktivita spících myší do určité míry napovídá, jak se po probuzení poperou s orientací v bludišti. Také se zdálo, že ním procházeli úspěšněji.

Myši nejen že snily o navštívených místech v bludišti, rovněž vymýšlely potenciální nové cesty, kudy se vydat. Tohle nastavení neuronů v jejich případě většinou stabilně trvalo několik hodin po probuzení, uvedli experti.

Takové prostorové ladění se zdá být dynamickým procesem, přičemž klíčovou roli v tom hraje spánek, napsali vědci. Spánek tedy hraje důležitou roli v řešení problémů i orientaci v prostoru, vyplývá z jejich práce.

„Pozorovali jsme tyto změny (v nastavení neuronů), k nimž dochází během spánku, a když jsme zvířata vrátili do daného prostředí podruhé, můžeme potvrdit, že tyto změny skutečně odrážejí něco, co se naučila, když spala,“ uvedl Kemere.

Obrazně řečeno – myši, které se nám v některých ohledech podobají, a proto jsou používány k podobným studiím, se během spánku ocitají v bludišti podruhé. Studie ukazuje, kolik toho ještě o mozku a jeho chování během spánku nevíme.

Zdroje:

Nejnovější články