Náš vesmír může mít dvojče, ve kterém čas plyne pozpátku

24. 3. 2022 – 20:20 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Náš vesmír může mít dvojče, ve kterém čas plyne pozpátku
Má náš vesmír kdesi za Velkým třeskem své dvojče? | zdroj: Profimedia

Antivesmír může vysvětlovat některé ze záhad vesmíru.

Nová teorie naznačuje, že vedle našeho vesmíru existuje „antivesmír“, kde plyne čas opačným směrem. Vědci tuto teorii popisují v článku na webu arXiv.

Pokud by se potvrdila, vysvětlila by mnohé ze záhad vesmíru. Například temnou hmotu, pomocí které vykládáme nesrovnalosti mezi pozorovanými a vypočítanými hodnotami ve vesmíru.

A mohli bychom také škrtnout teorii inflace vesmíru - jeho rychlé expanze po Velkém třesku, kterou vysvětlujeme dnešní vysokou stejnorodost vesmíru. 

Symetrická dvojčata

V přírodě jsou nám známy tři základní symetrie: Náboj (C, pokud přehodíte náboje všech částic na opačný náboj, budou na sebe působit stejně); parita (P, když se podíváte na zrcadlový obraz tohoto jevu, dostanete stejný výsledek) a čas (T, pokud akci vrátíte v čase, vypadá stejně). Dohromady se tomu říká CPT symetrie.

Fyzikální interakce se většinou řídí těmito symetriemi. Nikdy jsme nepozorovali, aby byly porušeny všechny současně.

Ve vesmíru vztahujeme CPT symetrii na působení síly a pole. Teorie astrovědců Lathama Boylea, Kierana Finna a Neila Turoka ji však rozšiřuje na celé „vesmírné jeviště“, na celý fyzikální vesmír.

Vědci upozorňují, že žijeme v rozpínajícím se vesmíru, který je plný částic a vyvíjí se v čase. Pokud na něj rozšíříme koncept CPT symetrie, potom náš pohled na vesmír nemůže poskytovat celý obraz. Aby byla zachována symetrie v celém vesmíru, musí existovat zrcadlový vesmír, který vyrovnává náš vlastní.

Tento vesmír by ale měl mít opačné náboje než náš, měl by být zrcadlově obrácený a do třetice – měl by běžet proti proudu času. Bylo by to vlastně dvojče našeho vesmíru. Dohromady by pak tato dvojčata byla symetrická.

Jaké by to mělo důsledky?

Za prvé, vesmír by se podle CPT symetrie přirozeně rozpínal a plnil částicemi, aniž bychom to museli vysvětlovat obdobím rychlé expanze, tedy inflace vesmíru.

Za druhé, symetrická dvojčata by do našeho vesmíru dodala další neutrina - prazvláštní částice, pro které je látka průhledná jako sklo pro světlo a které procházejí našimi těly i celou zeměkoulí. A to by zase vysvětlovalo existenci temné hmoty.

Jak ale tuhle teorii ověřit? Antivesmír je kdesi za Velkým třeskem, tedy před začátkem našeho vesmíru, který datuje do doby před 13,7 miliardy let. Tam se nemůžeme dostat.

Jednou bychom však teorii vesmírných dvojčat mohli ověřit tím, že bychom přesvědčivě změřili hmotnost neutrin. Nepřímo by ji mohlo prokázat i to, že bychom nadále nemohli najít gravitační vlny, které podle teoretického modelu zaplavily vesmír, když jím otřásla inflace.

Pravda, teorie trojice astrovědců o vesmírných dvojčatech vypadá divoce. Divoce však před více než sto lety vypadaly také Einsteinovy teorie relativity…

Zdroje:
arXiv

Nejnovější články