Heuréka! Roboti ve vaší kuchyni budou viset ze stropu

12. 10. 2020 – 17:52 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Heuréka! Roboti ve vaší kuchyni budou viset ze stropu
Závěsný kuchyňský robot. | zdroj: TRI

Roboti míří do fabrik. Vydají se však také do domácností. Těšíte se na ně?

V domácnosti máme spoustu moderních spotřebičů – pračku, myčku nádobí, vysavač… Všechny jsou však zoufale jednoúčelové, musíte je obsluhovat (až na automatický vysavač). Americká laboratoř robotické divize Toyoty se to snaží změnit a vyvinula několik novátorských typů robotů pro domácnosti.

Jeden typ robota (kuchyňský) má podobu ramena instalovaného na stropě, další tradiční robot (vhodný například pro úklid) jezdí po zemi.

Učenliví pomocníci

Robotické rameno zavěšené ze stropu nepřekáží a umí v kuchyni skládat (vyndávat) nádobí do myčky (z myčky). Obdobně se postará o potraviny v ledničce a dokáže manipulovat s nádobím i jídlem. Jiný pojízdný robot může naopak utřít prach v obýváku.

zdroj: YouTube

Robotická divize Toyoty na svém webu připomíná, že "populace stárne dramatickým tempem a pokrok v robotických dovednostech bude zásadní pro to, aby lidé mohli stárnout na místě, kde žijí déle a žít kvalitněji".

Vývojáři Toyoty se v konstrukci robotů zaměřují na umělou inteligenci. Algoritmy a strojové učení se mají postarat o to, že paže správně pochopí, kdy sahá na talíř, rajče anebo člověka – a přizpůsobí tomu sílu úchopu. Opakované testy robotů v praxi mají vyloučit chyby.

A kdy si budete moci podobou paži koupit domů? To zatím Toyota nesdělila.

zdroj: YouTube

Trh se probouzí

První komerčně dostupný pokročilý robot však už do domácností dorazil loni. Je jím čtyřnožec Spot od firmy Boston Dynamics. Domů si jej zatím pořídí zřejmě jen milionáři.

Spot ale toho moc neumí. Jeho tvůrci doufají, že využití si vymyslí (a naprogramují i otestují) vývojáři třetí strany – podobně jako výrobce telefonů Apple sám také nevytvořil přehršle aplikací pro svůj iPhone, ale nechal jejich tvorbu na dalších společnostech.

Naděje investorů vkládané do uplatnění robotiky v domácnostech se zatím nenaplňovaly. Umělá inteligence zkrátka není ještě tak daleko. A nikdo nechce mít doma silnou robotickou paži, která si občas splete steak a kočkou.

Skládat nádobí do myčky anebo utírat prach jsou jen zdánlivě jednoduché úkony. Roboti pro takovou práci potřebují celý systém kamer a senzorů a složité úchopové mechanismy.

Vývojáři jsou nicméně optimističtí. "Začínáme pozorovat, že se roboti zlepšují v tom, jak se učí a jak dokážou znalosti mezi sebou sdílet," shrnul jejich naděje Max Bajracharya z Toyoty.

Zdroje:
Toyota Research Institute

Nejnovější články