Nespěte sami. Spánek s partnerem je zdravější

5. 7. 2020 – 19:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nespěte sami. Spánek s partnerem je zdravější
Spánek ve dvou prospívá víc než spánek oddělený. | zdroj: Profimedia

Se svým partnerem/svou partnerkou se přetahujete v posteli o prostor, budíte se, když jde jeden z vás později spát nebo dřív vstává. Občas do sebe dokonce kopete. Přesto je spánek ve dvou kvalitnější.

Partneři se vyspí lépe, pokud spí společně. K takovém poznatku dospěl tým psychiatra Henninga J. Drewse, který sledoval kvalitu spánku dvanácti mladých heterosexuálních párů po dobu dvou týdnů.

Kromě toho, že zjištění Drewsovy studie může poskytnout užitečné rady lidem se špatným spaním, napovídá, proč lidé vlastně spí špatně nebo dobře.

Dobíjejte v tandemu

Experti zkoumali tucet párů tvořeným muži a ženami ve věku 18 až 29 let – v jednom týdnu spali sami, a ve druhém se svým partnerem či partnerkou. Vědci při tom zaznamenávali EEG, srdeční aktivitu i pohyb během spaní.

Před experimentem i po něm účastníci navíc vyplnili dotazník týkající se jejich vztahu.

Když autoři studie dali data dohromady, vyplynulo z nich, že lidé spící se svým partnerem či partnerkou mají v průměru o 10 procent delší REM spánkovou fázi, která je pro kvalitu spánku nejzásadnější. Kromě toho, že během ní "dobíjíme baterie", slouží k tomu, aby si mozek udržel kognitivní(poznávací) funkce.

profimedia-0539713123 I takové šidítko s pachovou stopou partnera je lepší než nic | zdroj: Profimedia

Studie také zjistila, že společné spaní způsobilo v průměru 5,4 přerušení fáze REM, zatímco oddělené 8,5. Důsledkem byly delší nepřerušené REM fáze. Při společném spaní trvaly 22 minuty, při odděleném 13,4 minuty.

"Dalo by se říci, že i když je vaše tělo pokroucené, pokud spíte s někým blízkým, váš mozek je ve větším klidu. Spánek s partnerem vám může poskytnout oporu, pokud čelíte duševnímu nebo kreativnímu napětí," shrnul studii doktor Drew.

Člověk, tvor párový

I přes malý vzorek spáčů je studie pozoruhodná – nejen pro odborníky zabývající se spánkem, ale také pro evoluční biology. To, že páry spí společně, je trend napříč různými kulturami. Lze sice najít výjimky, ale ty spíše potvrzují pravidlo.

Lidská biologie se patrně vyvinula pro spaní ve dvou. Ačkoliv to nemusí vyhovovat každému, i jiné studie takovou hypotézu podporují – například výzkum Univerzity Britská Kolumbie. Zjistil, že u jedinců spících odděleně zlepšuje kvalitu spánku čichání k oblečení partnera.

Ve věku pokročilé civilizace i pokročilých léků jsou naše smysly stále navyklé na "přízemní" pudy. A pokud jim vyjdeme vstříc, může nám to pomoci.

Studie byla publikována v žurnálu Frontiers in Psychiatry.

Nejnovější články