Neuvěřitelné video odkrývá Slunce v celé jeho žhavé kráse

17. 2. 2015 – 15:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Neuvěřitelné video odkrývá Slunce v celé jeho žhavé kráse
Povrch Slunce je dějištěm mnoha dramatických fyzikálních procesů | zdroj: NASA

Všechno nejlepší! Minulý týden oslavila družice SDO pět let na oběžné dráze Země. Co přesně tam vyvádí? Bez ustání snímkuje naši mateřskou hvězdu. U příležitosti pětiletého výročí připravilo Goddardovo kosmické středisko časosběrný sestřih, ze kterého padá brada.

Pět let, přes 2 600 terabajtů dat. Družice SDO hlídá Slunce v různých vlnových délkách a díky tomu si můžeme vychutnat veškeré dění, které na hvězdě probíhá, hned z několika „úhlů“ pohledu.

Impozantní erupce, protuberance, výrony koronální hmoty nebo přechod Merkuru přes sluneční disk jsou fascinující samy o sobě, ale když je podpoří vhodně zvolená a načasovaná hudba, výsledek je dechberoucí:

zdroj: YouTube

Nedíváme se přitom na žádnou počítačovou grafiku, ale na skutečné dění, probíhající 150 milionů kilometrů od nás. A pokud byste si ho přáli užít bez uměleckého zpracování, k dispozici je i starší časosběrné video, podkreslené pouze zvukem, převedeným z dat naměřených na slunečním povrchu.

Až tedy příště vzhlédnete ke slunečnímu kotouči na obloze (ale nedívejte se přímo do něj, poškodíte si zrak!), zkuste si ten pohled spojit s tím, co vidí družice SDO. Je snadné zapomenout, jak neuvěřitelné těleso nás na obloze den co den doprovází...

Zdroje:

Nejnovější články