Nevěřte Jurskému parku. Tyrannosaurus rex vypadal jinak, zuby mu z tlamy netrčely

31. 3. 2023 – 2:54 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Nevěřte Jurskému parku. Tyrannosaurus rex vypadal jinak, zuby mu z tlamy netrčely
Dravý Tyrannosaurus rex se stále vyčnívajícími zuby, jak si ho idealizovala popkultura. Představa vzdálená realitě. | zdroj: Profimedia

Nová studie mění pohled na ikonického dinosaura – Tyrannosaura rexe. Patrně vás to překvapí, možná i zklame, ale nebyl tak děsivý. Jeho tlama připomínala spíš tlamu dnešních ještěrek než krokodýlů.

Nová studie naznačuje, že draví dinosauři, ke kterým patřil Tyrannosaurus rex, jeden z největších suchozemských predátorů všech dob, neměli výhružně odhalené zuby, s nimiž je zobrazují ilustrace i filmy včetně Jurského parku. Byli vybaveni šupinatými, ještěřími rty, které zuby zakrývaly a utěsňovaly tlamu.

Pořád vyceněné zuby?

Teropodi – skupina dvounohých masožravých dinosaurů i jejich specializovaná linie ptáků – jsou často zobrazováni s tlamou bez rtů, z níž visí přes spodní čelist trvale viditelné horní zuby, podobně jako u tlamy krokodýlů.

Mezinárodní tým paleontologů a paleobiologů však v nové studii, publikované v časopise Science, dospěl k závěru, že teropodi měli rty podobné ještěrům a jejich příbuzným, tuatarům. Tito vzácní tvorové, vyskytující se pouze na Novém Zélandu, jsou posledními žijícími zástupci řádu plazů, kterým se dařilo v době dinosaurů.

V dosud nejobsáhlejší a nejpodrobnější studii na toto téma vědci zkoumali strukturu zubů, způsoby opotřebení a morfologii čelistí skupin plazů s pysky i bez nich. Při tom zjistili, že anatomie a funkčnost úst teropodů se mnohem víc, než krokodýlům podobá ještěrům. Z toho vyvodili, že jejich ústní tkáně byly podobné ještěřím, včetně šupinatých rtů pokrývajících zuby. Tyto rty nebyly svalnaté jako u savců, včetně lidí.

Rty většiny plazů sice kryjí zuby, ale nedá se jimi samostatně pohybovat. Nelze je stočit dozadu do chřtánu ani provádět jiné druhy pohybů, které si spojujeme se rty u lidí či jiných savců.

science.abo7877-f1 T. rex: (A) Lebka exempláře z Fieldova muzea přírodní historie. (B) Hypotetická rekonstrukce tlamy s obnaženými zuby a souvisejícím průřezem čenichu (C). (D) Tlama s tkáněmi pokrývajícími zuby a jí odpovídající řez čenichem (E). | zdroj: Kredit-Thomas Cullen

Výsledky výzkumu ukázaly, že opotřebení zubů u zvířat bez rtů se výrazně liší od opotřebení pozorovaného u masožravých dinosaurů.

U tvorů, jakým je třeba krokodýl, jemuž zuby vyčnívají z tlamy, se odkrytá část zubů rychle opotřebovává. „Jako kdybyste na zub ze strany vzali brusný papír,“ upozorňuje v žurnálu Phys jeden z autorů studie, paleobiolog Mark Witton z univerzity v anglickém Portsmouthu.

Když výzkumníci studovali zub daspletosaura, teropoda příbuzného tyranosaurům, podobné poškození nenalezli. Co víc, dinosauří zuby nebyly v poměru k velikosti lebky větší než zuby moderních ještěrů. Z toho vyplývá, že nebyly natolik velké, aby se nevešly do tlamy a aby je nemohly zakrýt rty.

Jako trpasličí ještěrky

Také rozmístění malých otvorů kolem čelistí, které zásobují nervy a krví dásně a tkáně kolem úst, bylo u terapodů podobné ještěrům, nikoli krokodýlům.

Je pozoruhodné, jak moc se zuby teropodů podobaly zubům trpasličích ještěrek i velkých komodských draků. Fungovaly stejně,“ cituje Phys dalšího z autorů studie Dereka Larsona, výzkumníka v oboru paleontologie z Královského muzea v kanadské Victorii.

Rekonstrukce pohybu úst u teropodů bez rtů navíc ukázala, že spodní čelist těchto zvířat musela buď rozdrtit kosti podpírající čelist, nebo vykloubit čelistní kloub, aby se ústa mohla uzavřít.

Výsledky podle výzkumníků poskytují nové poznatky o tom, jak se draví dinosauři živili, jak si udržovali zdraví zubů a také ukazují na širší zákonitosti jejich evoluce.

Popkultura je zkreslila

„Od doby, kdy se v devatenáctém století začali restaurovat dinosauři, se teropodi často zobrazovali se rty. Ale v osmdesátých letech minulého století se dostali do popředí zájmu teropodi bez rtů. Zakořenili v popkultuře, zejména v Jurském parku,“ vysvětluje paleobiolog Witton.

„Zajímavé je, že tuto změnu nikdy nepodnítila žádná specializovaná studie, žádný objev. Nebyla důsledkem posunu ve vědeckých poznatcích. Do značné míry se v ní zato odrážela preference nové, divoce vypadající estetiky,“ upozorňuje Witton a dodává: „Toto oblíbené zobrazení jsme teď převrátili naruby tím, že jsme zuby teropodů zakryli ještěřími pysky. Náš závěr je jasný: mnoho oblíbených vyobrazení dinosaurů je nesprávných, včetně ikonického T. rexe z Jurského parku.“

profimedia-0766183822 ab Realistický Tyrannosaurus rex vyluzující zvuky se zavřenou tlamou. Žádné zuby za jeho rty nejsou vidět. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články