Odhalena první úplná kostra T. rexe. Vypráví o jeho smrtelném zápase

24. 11. 2020 – 19:55 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Odhalena první úplná kostra T. rexe. Vypráví o jeho smrtelném zápase
T-rex v souboji Triceratopsem. | zdroj: Quora.com

Boj dvou dinosaurů na život a na smrt stál v pozadí objevu mimořádně zachovalých exemplářů zvířat starých desítky milionů let.

Před 67 miliony let se na úpatí hory v dnešním americkém státě Montana potkali dva dinosauři – Tyrannosaurus rex a Triceratops horridus.

Nezkušený a nedospělý T. rex se pustil do dospělého triceratopse. Rohatý triceratops ho několikrát bodl a T. rex vykrvácel. Stejný osud ale potkal jeho soupeře, kterému se zakousl do těla.

Boj na život a na smrt prohráli oba.

Svědectví v sedimentu

Jak tento mikropříběh můžeme znát? Vědci ho vyčetli ze zachovalých koster zvířat, kterým se říká 'soubojoví dinosauři'.

Snímek obrazovky (976) Kostry Tyrannosaura rexe a Triceratopse. | zdroj: Matt Zeher/SWNS

Jejich těla zůstala ležet na úpatí hory, kde je při sesuvu zavalila promočená půda. Později půda vyschla, na místě vznikla pouští pánev, a tak kosti obou jedinců zůstaly zachovány.

Neštěstí obou zvířat bylo štěstím pro paleontology. Díky němu získali první kompletní kostru T. rexe. A letos v listopadu obě zčásti odkryté kostry T. rexe i Triceratopse, které kopírují polohu, v níž oba dinosauři zahynuli, vystavili v Severokarolínském muzeu přírodních věd ve městě Raleighu.

zdroj: YouTube

Čokoládově hnědé kosti, obrysy těl v půdě, otisky kůže i zuby Tyranosaura uvízlé v těle triceratopse – to vše je možné vidět po desítkách milionů let staré bitvě v preparovaném sedimentu.

"Tyranosaurus byl mladý ještě nedospělý jedinec. Jeho kostra je však stoprocentně kompletní, je v ní zachovaná každá kost," řekla při vystavení exponátů doktorka Lindsay Zannová, vedoucí expozice paleontologických nálezů v severokarolínském muzeu.

Dosud nejzachovalejší kostru T. rexe vystavovalo Fieldovo muzeum přírodní historie v Chicagu. Ze zvířete zvaného Sue se zachovalo 85 procent kostí.

Skončí dinosauři ve sbírkách miliardářů?

Kostry tyranosaura a triceratopse nalezli v Montaně v roce 2006 profesionální hledači prehistorických fosilií. O jejich vlastnictví sváděli roky právní bitvy s majitelem pozemku. V roce 2013 šli dinosauři do dražby. Nenašel se však nikdo, kdo by za ně zaplatil vyvolávací cenu šest milionů dolarů.

T-rex battle2 Krvavý souboj gigantů. | zdroj: Quora.com

Během dalších letitých jednání byly fosilie uzavřeny v laboratořích nebo skladech. Nakonec je pro muzeum koupila z peněz získaných ve veřejné sbírce neziskovka Přátelé Severokarolínského muzea.

Dinosaury tak nepotkal osud kostry tyranosaura Stana, který byl letos v říjnu aukční síní Christie’s v New Yorku vydražen za 31,8 milionu dolarů anonymním sběratelem a zmizel kdesi v soukromé sbírce, ztracen pro vědu i veřejnost.

A nakonec se podívejte na fikci souboje obou gigantů. V ní měli ale převahu T-rexové.

zdroj: YouTube

Zdroje:
National Geographic, Friends of the North Carolina Museum of Natural Sciences

Nejnovější články