Nikdy se nesprchujte během bouřky! Fyzik vysvětluje proč

19. 8. 2022 – 21:56 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nikdy se nesprchujte během bouřky! Fyzik vysvětluje proč
Během bouří si sprchu raději odepřete, radí expert. | zdroj: Profimedia

Během bouřky vypněte přístroje z elektrické sítě a vyhněte se kontaktu s vodou, radí univerzitní fyzik. 

Letní bouře provázené blesky jsou pro lidi schované pod střechou minimálním rizikem. Fyzik James Rawlings z Nottinghamské univerzity ale nedávno pro server The Conversation sepsal článek varující, že ani pod střechou nemusíte být v bezpečí. Upozorňuje v něm, že během bouřky byste se neměli sprchovat, koupat, ba ani umývat nádobí.

Rawlings připomíná, že na Zemi každoročně blesk zabijí na 24 000 lidí a desetkrát víc jich zraní. Většina lidí ví, že během bouřky je třeba najít uzemněný přístřešek a neschovávat se pod stromem. Fyzik ale popisuje méně známé riziko spojené s užíváním vody v domácnosti.

Bouřka je způsobená dvěma jevy – stoupajícím teplým vzduchem a vyšší atmosférickou vlhkostí. Samotné blesky vznikají, když stoupající vodní kapičky předávají elektrický náboj padajícím ledovým krystalům.

Pokud se bouřkové mraky pohybují nízko nad Zemí, nabitou energii v mračnech přitahuje opačný náboj na povrchu planety – a ten pak přitáhne výboj blesku.

profimedia-0227583931 Blesky nad městem. | zdroj: Profimedia

Pokud nesedíte venku ve vaně nebo se nesprchujete v dešti, je nepravděpodobné, že by vás zasáhl blesk. Pokud by ale do vašeho domu udeřil blesk, elektřina by sledovala cestu nejmenšího odporu k zemi.

Věci, jako jsou kovové kabely ve vašich elektrických přístrojích nebo voda v trubkách, poskytují elektrickému výboji pohodlnou cestu k zemi.

Často se přitom zapomíná, že také voda je vodivá.

„Sprcha obsahuje vodu i kov, takže je ideální cestou pro náboj,“ píše fyzik.

Rawlings upozorňuje, že americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí doporučuje, aby se lidé během bouřky vyhýbali všem činnostem s vodou, dokonce i mytí nádobí, a snížili tak riziko zásahu.

Fyzik také píše, že při bouřce je třeba dávat pozor na další rizika. Jedno, které se nemusí zdát samozřejmé, je opírat se o betonovou zeď. I když beton sám o sobě není nijak vodivý, pokud je vyztužen kovovými výztužemi, může poskytnout vodivou cestu pro blesk.

Samosebou byste se měli vyhnout také použití čehokoli zapojeného do elektrické zásuvky (počítač, televizor, pračka, myčka nádobí), protože to vše může poskytnout ideální cestu výboji z blesku.

Bezpečný čas pro zapnutí přijímačů a návrat do sprchy obvykle nastává půl hodiny po posledním zahřmění. „Bouřky si obvykle nechávají největší údery na konec a vy se přece nechcete stát součástí jejich ohňostroje,“ píše James Rawlings.

Zdroje:

Nejnovější články