Obavy se potvrzují: Britská varianta koronaviru je smrtnější

10. 3. 2021 – 13:47 | Člověk | Nedd.cz | Diskuze:

Obavy se potvrzují: Britská varianta koronaviru je smrtnější
zdroj: Profimedia

Špatné zprávy o koronaviru neberou konce, tady je další: Britská varianta viru se nejen snáze šíří, snáze také zabíjí.

Po nákaze vysoce nakažlivou variantou koronaviru, která se poprvé objevila v Anglii a odtud se rozšířila po světě, umírá o desítky procent víc lidí než u dosud převládajících verzí viru. Vyplývá to ze studie britských vědců zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal.

Horší, než si mysleli

Výzkumníci porovnávali v Británii úmrtnost lidí nakažených novou variantou označovanou jako B.1.1.7 a nazývanou Brigita s úmrtností u jiných verzí viru. Zjistili, že britská varianta způsobila 227 úmrtí ve vzorku necelých 55 000 infikovaných, zatímco ze stejně velkého počtu nakažených jinými variantami zemřelo 141 lidí.

"Když to spojíme s její schopností rychle se šířit, dělá to z britské varianty hrozbu, kterou je nutné brát vážně," cituje agentura Reuters spoluautora výzkumu Roberta Challena, který byl vysokým rozdílem v číslech překvapen.

Brigita obsahuje v genetickém kódu neobvyklé množství 23 mutací. Z nich nejvýznamnější je mutace v jednom ze šesti klíčových kontaktních míst spike proteinu, který se váže na receptor lidských buněk. Díky ní se snáze uchytí na buňkách. Jiné mutace viru mu umožňují lehčeji proniknout do buněk, ve kterých se množí, a také uniknout imunitní odpovědi organismu.

K přenosu britské varianty viru stačí kratší kontakt než u jeho původní varianty. Tím, že se do těla dostane snadněji, je větší hrozbou pro mladší lidi, u kterých se může snadněji rozvinout těžký průběh covidu, zvlášť když se setkají s vysokou dávkou viru.

Hlavní výrobci proticovidových vakcín však ujišťují, že jejich očkovací látky jsou proti Brigitě účinné.

Převažuje i v Česku

Dřívější studie dospěly k závěru, že britská varianta se přenáší o 40 až 70 procent snáz než původně dominantní typy koronaviru. Většina vědců očekávala u této varianty větší počet úmrtí, avšak právě v důsledku vyšší infekčnosti a exponenciálního růstu počtu nemocných. Nový výzkum potvrzuje, že Brigita také způsobuje těžší průběh nemoci covid-19, který může končit smrtí.

Britskou variantu objevili vědci poprvé loni v září na jihu Anglie. Od té doby se rozšířila do více než stovky států.

V Česku se podílí na polovině všech nákaz, v nejpostiženějších okresech však výrazně převažuje. Její rozšíření tam dosahuje až 80 procent.

Zdroje:
Reuters, British Medical Journal, Nedd.cz

Nejnovější články