Objeveny obří magnetické vlny v zemském jádru

30. 5. 2022 – 23:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Objeveny obří magnetické vlny v zemském jádru
Satelity SWARM Evropské vesmírné agentury ESA, které letí na oběžné dráze. V jejich datech našli vědci fascinující nové vlny. | zdroj: Profimedia

Plánujeme lety lidí na Mars, pozorujeme vzdálené končiny vesmíru, a přitom tak málo víme o tom, co se děje na rodné hroudě pod našima nohama. Mezery v našem poznání může aspoň částečně uzavřít nový objev.

Nitro Země se otřásá aktivitou, o které máme jen chatrné znalosti. Z našich poznatků vyplývá, že „tam dole“ panuje drtivý tlak a že tam za extrémně vysokých teplot rozžhavená směs tekutých molekul vodíku, kyslíku a uhlíku reaguje s roztaveným železem. 

Novou informací o nitru Země je objev dosud nepopsaného typu magnetické vlny, která se každých sedm let prožene kolem povrchu jádra naší planety. Celá se přitom skrývá pod povrchem.

„Existenci takové vlny předpokládají naše teorie už dlouho. Také měření magnetického pole z přístrojů na povrchu Země naznačovalo nějaký druh vlnění. Potřebovali jsme však globální pokrytí, které nabízí měření z vesmíru, abychom odhalili, co tam dole vlastně kmitá,“ cituje vědecký magazín Live Science geofyzika Nicolase Gilleta z Alpské univerzity ve francouzském městě Grenoble.

Gillet vedl studii, publikovanou na webu Proceedings of the National Academy of Sciences, která vlny popsala.

Za jejich objev vděčíme satelitům SWARM. Tyto tři shodné sondy Evropské vesmírné agentury ESA, které letí na oběžné dráze od roku 2013, měří signály z magnetosféry, ionosféry, oceánů, zemské kůry a také – ze zemského jádra. Právě v jejích datech Gillet a jeho tým našli fascinující nové vlny.

AS-21_Université_Grenoble_Alpes Vizualizace nově objevených vln na rozhraní jádra a pláště. Nejsilnější jsou vlny kolem rovníku. | zdroj: Kredit-Université Grenoble Alpes

„Zkombinovali jsme satelitní měření SWARM a také data z německého satelitu Champ a dánského Ørstedu s počítačovým modelem geodynama, které vytváří magnetickou sílu Země. A to vedlo k našemu objevu,“ říká Nicolas Gillet v Live Science.

Neviditelný ochranný štít

Poznat aktivitu uvnitř naší planety je veledůležité zejména proto, že odtud vychází magnetické pole. Vytváří ho rotující, proudící a elektricky vodivá tekutina, která přeměňuje kinetickou energii na energii magnetickou. A ta roztáčí magnetické pole do prostoru kolem planety.

Je to gigantické pole. Sahá až sto tisíc kilometrů daleko od Země. Na přivrácené straně ke Slunci je vlivem slunečního větru stlačené, na odvrácené straně zase protáhlé.

profimedia-0225552427 Magnetické pole Země, které nás chrání před kosmickým zářením a nabitými částicemi, bombardujícími Zemi ve slunečním větru. | zdroj: Profimedia

Magnetický štít Země je předmětem zájmu vědců. Jeho neviditelná struktura tvoří ochrannou bublinu kolem planety, zadržuje pro život vražedné sluneční a kosmické záření.

Magnetické pole není statické. Kolísá v síle, velikosti a tvaru, má rysy, kterým nerozumíme, a s časem slábne. Ve zmíněné studii vědci píší, že nový objev může vysvětlit, jak se magnetické pole vlastně vytváří a poskytnout vodítka pro zmapování tepelné historie naší planety, jejíž nitro postupně chladne.

Zdroje:
Science Alert, Proceedings of the National Academy of Sciences

Nejnovější články