Odhalen největší výbuch ve vesmíru. Ohnivá koule byla stokrát větší než sluneční soustava

12. 5. 2023 – 22:01 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Odhalen největší výbuch ve vesmíru. Ohnivá koule byla stokrát větší než sluneční soustava
Umělecká představa exploze ve vesmíru. | zdroj: Profimedia

V dalekém vesmíru nastala exploze, která svou jasností mnohonásobně předčí největší supernovy. Její příčina je dosud záhadou.

Astronomové narazili na největší vesmírnou explozi, jaká kdy byla pozorována. Spatřili ohnivou kouli gargatuánských rozměrů, stokrát větší než naše sluneční soustava. Tato koule se objevila před třemi lety ve vzdáleném vesmíru.

Exploze svou jasností desetkrát překoná největší supernovy (vybuchující hvězdy) a třikrát předčí nejjasnější slapové disrupce, při kterých hvězda padá do supermasivní černé díry. Byla označena AT2021lwx a v současnosti trvá déle než tři roky, zatímco většina supernov je viditelná jen několik měsíců.

Náhodný objev

Tým astronomů koordinovaný Southamptonskou univerzitou zjistil, že exploze nastala ve vzdálenosti 8 miliard světelných let od nás ve chvíli, kdy byl vesmír starý 6 miliard let.

AT2021lwx, kterou tým vedený astrofyzikem Philipem Wisemanem popisuje ve studii publikované v časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, nevytvořila nejjasnější záblesk, jaký byl kdy ve vesmíru pozorován. Tento rekord stále drží záblesk gama záření BOAT, což je zkratka Brightest Of All Time (Nejjasnější, který se kdy objevil).

Wiseman ale na webu Southamptonské univerzity upozorňuje, že výbuch AT2021lwx je pokládán za větší explozi. Během posledních tří let uvolnil mnohem víc energie než krátký záblesk BOAT.

Explozi poprvé zaznamenal v roce 2020 přístroj Zwicky Transient Facility, umístěný na kalifornské observatoři Palomar. Poté ho zachytil systém ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) se sídlem na Havaji.

Tato zařízení pročesávají noční oblohu a hledají na ní objekty, které rychle mění jasnost a naznačují kosmické události, jako jsou supernovy. Vyhledávají také asteroidy a komety.

„Na AT2021lwx jsme narazili vlastně náhodou, když ji označil náš vyhledávací algoritmus při pátrání po supernovách,“ upozorňuje Philip Wiseman a vysvětluje: „Většina supernov a slapových poruch trvá jen několik měsíců, pak zaniknou. To, že něco je jasné déle než dva roky, nás zarazilo. Nebývá to obvyklé.“

Příčina neznámá

Exploze ležela v databázi, dokud si jí následující rok nepovšimli astronomové z Wisemanova týmu, jejichž pozornost upoutala vytrvalost AT2021lwx. Když se na ni podívali výkonnějšími dalekohledy, uvědomili si, co mají v rukou.

Analýzou spektra světla, jeho rozdělením na různé vlnové délky a měřením absorpčních a emisních prvků astronomové určili vzdálenost objektu.

„Jakmile jsme určili vzdálenost objektu, mohli jsme vypočítat jasnost v jeho zdroji. A když jsme tyto výpočty provedli, zjistili jsme, že objekt je neskutečně jasný,“ říká profesor Sebastian Hönig, spoluautor výzkumu.

Astronomové zvažovali, zda za výbuchem není kvasar – jev, při němž supermasivní černá díra pohlcuje plyn v centru galaxie. U kvasaru však jasnost kolísá. Výbuch AT2021lwx se však objevil náhle a svou jasnost si drží. Navíc u něj nepozorovali žádnou galaxii.

Vědci se proto přiklánějí k teorii, že exploze je důsledkem obrovského oblaku plynu, možná až 5000krát většího než naše Slunce, který byl narušen supermasivní černou dírou. Části oblaku černá díra pohlcuje a vysílá rázové vlny do jeho zbytků.

Astronomové upozorňují, že takové události jsou velmi vzácné. Žádná z nich v tomto měřítku dosud pozorována nebyla.

Wisemanův tým se nyní chystá shromáždit z teleskopů další údaje o explozi. Měří různé vlnové délky, včetně rentgenového záření, což by mohlo odhalit teplotu objektu i procesy, které v něm probíhají. Astronomové také provádějí vylepšené počítačové simulace, aby ověřili, zda odpovídají jejich teorii o tom, co explozi způsobilo.

„Ve vědě není nikdy nic jisté. Pracujeme na nových simulacích, abychom zjistili, zda je naše teorie věrohodná,“ vysvětluje astrofyzik Wiseman.

Zdroje:

Nejnovější články