Opice užívají kamenné nástroje tisíce let, zjistili archeologové

20. 9. 2015 – 14:12 | Příroda | pal | Diskuze:

Opice užívají kamenné nástroje tisíce let, zjistili archeologové
Šimpanzi užívají kamenné nástroje především k rozbíjení tvrdých ořechů | zdroj: Profimedia

Archeologové objevili zvláštní kamenné nástroje v pralesích západní Afriky i na plážích v Thajsku. Pocházejí ze stejné doby jako egyptské pyramidy a náhodný pozorovatel by asi dlouho musel přemýšlet, k čemu tyto nástroje sloužily. Nevytvořila je totiž lidská ruka. 

Tyto podivné kamenné nástroje používali šimpanzi a makakové. Místa, kde se v hojné míře tyto nástroje nacházejí, se stala základem pro zcela nový vědní obor, archeologii primátů.

Kamenné nástroje neužívali jenom lidé 

Nástroje nejsou opracovány. Jsou surové. Opice je totiž primárně používaly jako nástroje a podle archeologů lze hovořit o jakési šimpanzí době kamenné.

Přitom ještě před několika desítkami let byli přesvědčeni o tom, že jenom člověk je jediný druhem, který umí užívat kamenné nástroje.

V roce 2014 byl zdokumentován případ divoké gorily, která lovila mravence pomocí větvičky. Dnes už víme, že užívání nástrojů je vlastní i některým druhům primátů.

Nástroje využívají i jiné druhy opic 

Nález šimpanzích, kamenných nástrojů je pro vědce překvapením. „Orangutany nebo gorily je možné vidět, jak používají rostliny či větvičky jako nástroje, nikdy ovšem nepoužívají kamenné nástroje,“ říká Michal Haslam z oxfordské univerzity.

Důvodem proč někteří primáti užívají kamenné nástroje v omezené míře, tkví v tom, že kameny nejsou v džungli tak snadno dostupné jako části rostlin.

Když tedy nějaký jedinec začne používat kamenný nástroj, v džungli není tolik kamenů, aby ho ostatní členové skupiny mohli napodobit a z užívání kamenných nástrojů se stal zvyk, který by se dědil z generace na generaci.

Používání nástrojů jako součást genetické výbavy

Nicméně u šimpanzů ze západní Afriky jde o výjimku a po celé generace používají kamenné nástroje, např. k rozlousknutí některých druhů ořechů.  

Je také zajímavé, že šimpanzi si za nástroje volí kameny, které váží od 1 kilogramu do 9 kilogramů. Jen pro srovnání. Lidé, kteří žili v době kamenné si volili nástroje lehčí než 1 kilogram a ty pak opracovávali.

Archeologové v západní Africe objevili dva druhy kamenných nástrojů. Jedny byly zpracovány velmi přesně, další byly vytvořeny hrubším způsobem a nesly znaky častého používání. Vědci potom odhadli stáří nástrojů na 4300 let. 

Zdroje:
BBC

Nejnovější články