Optická iluze roku 2020 si s vámi pohraje jako kočka s myší

29. 12. 2020 – 18:04 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Optická iluze roku 2020 si s vámi pohraje jako kočka s myší
Optická iluze roku 2020. | zdroj: Illusion of The Year

Vítězný výtvor letošní soutěže Best Illusion of the Year (Nejlepší optická iluze roku) váš mozek zaručeně obelstí. Je jím proslulé Schröderovo schodiště upravené do 3D verze. Vymyslel ho japonský matematik.

Schröderovo schodiště patří do skupiny optických iluzí (psychologických klamů), které se v našem mozku vytvářejí při pozorování rovinných předloh zobrazujících trojrozměrná tělesa. Tyto iluze vznikají, když kresba připouští různý výklad. Říká se tomu obrazová inverze.

Schodiště, publikované v roce 1858 německým vědcem Heinrichem Schröderem, se tak může jevit jako pozorované shora i zdola.

stairs Schröderovo schodiště. | zdroj: jeffmilner.com

Pokud se na schodiště díváte pozorně, vidíte schody během prchavé sekundy po převrácení zezdola. Pak se vám ale v mozku sepne přepínač, obraz vám vrátí zpět do jeho dřívější podoby a vy se zase díváte na schody seshora. Vaše mysl v té chvíli projde psychologickým fenoménem nazývaným Gestalt Shift.

Japonský matematik Kokiči Sugihara, který vytvořil řadu vynikajících optických iluzí a soutěž o nejlepší iluzi vyhrál už v roce 2018, tentokrát umístil klasické Schröderovo schodiště do třírozměrného prostoru. Výsledek je působivý.

zdroj: YouTube

Sugiharovy schody vypadají jako schody, ale ve skutečnost to schody nejsou. Tvoří je rovná plocha, u které matematik chytře využívá úhly a stínování, aby oklamal váš mozek. Když objekt otočíte o 180 stupňů kolem svislé osy (to je 3D ekvivalent otočení 2D ilustrace vzhůru nohama), opticky se změní schodiště tak, že stoupá (klesá) na opačnou stranu.

Příčinou zmíněných iluzí je samosebou náš líný mozek, který si ulehčuje práci a vytváří si zjednodušené předpoklady na základě dřívějších zkušeností. U 3D schodiště si tmavé tóny vyloží jako stíny naznačující hloubku, sbíhající se čáry jsou pro něj zase měřítkem vzdálenosti.

Sugihara na své stránce nabízí návod na sestavení schodiště a také lekce Svět 3D optických iluzí pro ty, kteří v covidové době "zůstali doma".

A pokud máte zájem o iluze, které se dostaly do letošního finále, naleznete je na stránce Best Illusion of the Year Contest.

Zdroje:
Illusion of The Year

Nejnovější články