Padl rekord v rychlosti přenosu dat po síti

1. 8. 2014 – 12:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Padl rekord v rychlosti přenosu dat po síti
Na tyhle rychlosti už nám ethernetové kabely stačit nebudou | zdroj: Profimedia

Jak vám sviští vaše internetové připojení? Megabyte za sekundu? Deset mega? Sto? A vzpomínáte na horory s vytáčeným připojením? Tým z Dánské technické univerzity pracuje s rychlostmi, které jsou jak z jiného vesmíru.

Dánům se v roce 2009 podařilo prolomit hranici jednoho terabytu (tedy tisíce giga) za sekundu, ale dva roky nato jim prvenství v nejrychlejším přenosu dat po síti sebrali Němci z technologického institutu v Karlsruhe: těm se podařilo poslat data rychlostí 26 terabytů.

To si samozřejmě Dánové nemohli nechat líbit a teď přicházejí s číslem, které je skoro dvojnásobné. Jediným laserovým paprskem a jediným optickým vláknem přenesli 43 terabytů za jedinou sekundu. Pokud máte externí disk, na který si například kopírujete seriály, tak si zkuste představit, že se všechny řady třeba takového Dextera překopírují rychleji, než trvá mrknutí oka.

DTU zdroj: Facebook Tak který rekord prolomíme zítra?

Bojovníky proti internetovému pirátství teď nejspíš trefil šlak, ale pro celou škálu poskytovatelů obsahu by podobné rychlosti měly představovat jedině příležitost, jak tento obsah valit k zákazníkům v dřívě netušené kvalitě a pohodlí. Na celém rekordu je totiž klíčová ta nasazená technologie – zatímco kombinacemi většího počtu laserů a vláken dokážeme už dnes dosáhnout rychlostí ještě mnohonásobně vyšších, jde o laboratorní pokusy velice vzdálené skutečné výrobě. Oproti tomu Dánové pracovali s technologií, která se komerčnímu využití setrvale blíží.

Šli na to totiž mazaně. Data sice posílali jediným vláknem, ale šlo o vlákno vícejádrové, tzn. bylo v něm poskládáno více kanálů, do kterých se objem dat naporcoval. Jednotlivými kanály svištěla data rychlostmi až 5,4 TB a výsledný rekord vznikl jejich složením. Největším zádrhelem bývá zajistit, aby do sebe signály „nebouraly“, ale detaily celého řešení už si tým z DTU nechal pro sebe. Tak uvidíme, co na to Karlsruhe!

Zdroje:

Nejnovější články