Podezřelá ruská družice znepokojila odborníky

10. 12. 2014 – 17:15 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Podezřelá ruská družice znepokojila odborníky
Na oběžné dráze naší planety panuje poměrně čilý provoz | zdroj: tisková zpráva

Vesmírné závody z časů studené války už jsou sice dávno za námi, ale novodobé napětí mezi Ruskem a demokratickým západem se přenáší i do kosmického prostoru. Nejnověji to potvrdil rozruch kolem družice typu Kosmos.

Družice s označením Kosmos 2499 odstartovala do vesmíru 23. května letošního roku. Na oběžnou dráhu ji spolu s třemi dalšími kolegyněmi vynesla nosná raketa Rokot, startovalo se z dlouhá léta utajovaného kosmodromu Pleseck.

Letité tajnůstkářství jako by se odrazilo i v případě tohoto startu: přítomnost čtvrté družice Rusové přiznali až zpětně. Tou dobou už neohlášený objekt sledovaly přístroje v Severoamerickém velitelství protivzdušné obrany.

Pleseck zdroj: ESA

NASA měla družici původně za obyčejné smetí, jenže družice záhy předvedla manévry, které si obvykle nedovolí nejenom vesmírné odpadky, ale ani klasické satelity. Různě stoupala a klesala a zaletěla se například „podívat“ za vyhořelým třetím stupněm své mateřské rakety, kroužícím kolem Země.

V průběhu listopadu si pak obě umělá tělesa dala několik dalších velice těsných dostaveníček a to už bylo znalcům zřejmé, že Kosmos 2499 nebude jen tak ledajaká družice: její manévrovací schopnosti umožnily přiblížit se ke stupni typu Briz-KM na desítky metrů.

zdroj: YouTube

Signály družice Kosmos 2499, zachycené ruským radioamatérem

Zatímco příznivci konspirací už začali spřádat teorie o prototypu vojenského satelitu, který zvládne likvidovat objekty na oběžné dráze (např. špionážní družice protivníka), chladnější hlavy nabízejí méně dramatické vysvětlení.

I s přihlédnutím k odhadem malému rozměru a nízké váze celého tělesa (do které se navíc musí vejít zjevně nadstandardní množství paliva) už nezbývá příliš prostoru k tomu, aby Kosmos 2499 obsahovala nějaké rafinovanější zařízení, které by umožnilo napáchat na oběžné dráze nějakou neplechu.

Jde tedy s největší pravděpodobností o družici, na které Rusové „pouze“ testují jemnější manévrování na oběžné dráze a případně i nějaký modernizovaný pohon – a to je činnost, kterou tam nahoře rozhodně neprovozují sami.

Zdroje:

Nejnovější články