Chytrý obvaz léčí, mění barvy a ničí odolné bakterie

10. 2. 2020 – 17:42 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Chytrý obvaz léčí, mění barvy a ničí odolné bakterie
Neboj, Antonio. Zajdeme k doktorovi, on na to dá chytrý obvaz a budeš v pořádku. (Z filmu Spoutej mě!. Antonio Banderas a Victoria Abril) | zdroj: Profimedia

Žijeme ve světě smart technologií. Používáme smartphony, díváme se na smart televize, stavíme chytré domy, chytré fabriky, chytrá města… A protože, jak říká klasik, pokrok se nedá zastavit, porazit odolné bakterie pomohou chytré obvazy.

Počínající éra antibiotické rezistence nedává odborníků spát. Není jen budoucí hrozbou – antibiotikům odolné bakterie již dnes zabíjejí tisíce lidí.

Je to však epidemie plíživá, která, na rozdíl od koronaviru z čínského Wu-chanu však o epidemii plíživou, nevyvolává žádný poprask.

Vědecké týmy proto řeší hledají (a objevují) antibiotika nová, jiné zkoumají, jak pomocí příměsí či kombinací vylepšit antibiotika stávající. Objevují se i nové nápady na využití bakteriofágů čili upravených virů, anebo nanotechnologie.

Rudý poplach

S originálním nápadem na sebe upozornil tým biologa Jü-chuan Suna z Čínské akademie věd. Navrhl antibakteriální obvaz napuštěný chemikáliemi, který mění barvu při kontaktu s kyselým prostředím bakteriální infekce a uvolňuje antibiotikum ničící rizikové patogeny.

V případě přítomnosti rezistentních patogenů změní obvaz barvu na červenou, a tak upozorní odborníky na složitější situaci. V takovém případě obvaz navíc může uvolnit peroxid vodíku.

Pokud si jej pamatujete pro jeho dezinfekční schopnost, nemýlíte se – peroxid dokáže zlikvidovat či oslabit i rezistentní bakterie hrubou silou své reakce s tkání.

oc9b01104_0007 jak to funguje Barvy hlásí infekci | zdroj: ACS

Obvaz však reakci zahájí jenom v případě, že na něj lékaři posvítí specifickým typem světla. Jeho reakce tedy není automatická a umožňuje lékařskému personálu pružnost v odezvě.

Chytrý obvaz již s úspěchem otestovali na myších. Ukázalo se, že má minimum vedlejších účinků, a naopak maximalizuje terapeutickou účinnost. Obvaz může limitovat i užívání antibiotik – ošetřující odborníci nemusejí v případě přítomnost rezistentních kmenů hned přistoupit k silnějším lékům.

Není to však bez určitých nevýhod. Peroxid může oslabovat i zdravé buňky a samozřejmě zhorší i hojení rány. Ve světě bez efektivních antibiotik se však nevýhody jeví být okrajové proti rizikům komplikací způsobených odolnými bakteriemi. Zdali to tak je doopravdy, ukážou až klinické testy.

Chytrých obvazů je víc, ale...

Obvaz měnící barvu a okamžitě reagující na rezistentní bakterie přitom není jediným nápadem v oboru chytrých obvazů. V posledních letech byly vyvinuty obvazy, které s využitím elektroniky mohou nejenom lépe léčit rány, ale i pomáhat i s monitorováním zdravotního stavu pacienta.

Tyto obvazy představují budoucnost terapeutické péče o poranění. Jejich výroba i aplikace jsou ale zatím náročné.

Rámcově jednodušší čínský obvaz, který nevyžaduje elektřinu nebo aplikace pro chytré telefony a počítače, by tak mohl pomoci překlenout cestu od "primitivních" bílých obvazů k obvazům důvtipnějším a pokročilejším.

Studie byla publikována v žurnálu ACS (American Chemical Society) Central Science

Nejnovější články