Pomerančový džus může pro váš organismus udělat více, než si myslíte
30. 11. 2025 – 16:00 | Člověk | Radek Chlup |Diskuze:
Pomerančový džus pijeme, protože nám chutná. Stal se běžnou součástí našich snídaní. Podle nové studie je tento návyk zdravější, než si myslíme. Osvěžující nápoj dokáže měnit aktivitu tisíců genů v našich imunitních buňkách, řídících zánětlivé procesy, krevní tlak nebo způsob zpracovávání cukru naším organismem.
Pomerančový džus tedy prospívá zdraví srdce. Vědci to zjistili sledováním dospělých dobrovolníků, každý den konzumujících půl litru pasterovaného, stoprocentně pomerančového džusu (tedy nikoli levných džusů s přidaným cukrem).
Po dvou měsících se ukázalo, že geny, spojované se záněty a zvýšeným krevním tlakem, vykazovaly výrazně menší aktivitu. Mezi nimi byly i geny, které se podílejí na stresových reakcích organismu.
Naopak méně aktivní byl gen, jenž ovlivňuje schopnost ledvin zadržovat sodík, a tedy i zvyšovat krevní tlak.
Jen sklenice naplněné cukrem?
Pomerančový džus tak prospívá srdci i metabolismu. Nejde ale jen o zvedání hladiny cukru v krvi. Spouští jemné regulační procesy, které tlumí záněty a pomáhají uvolnit cévy. Z části to vědci přisuzují přírodním látkám v citrusových plodech, známým svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.
Reakce organismu na pomerančový džus se lišily podle stavby těla. Osoby s vyšší tělesnou hmotností vykazovaly výraznější změny v genech souvisejících s metabolismem tuků, zatímco štíhlejší účastníci měli znatelnější změny v genech regulujících záněty.
Výsledky zapadají do širšího obrazu výzkumů, podle kterých pomerančový džus snižuje inzulinovou rezistenci a hladinu cholesterolu.
Odborníci zpochybňují klišé, že čisté citrusové džusy jsou jen sklenice naplněné cukrem. Ukazuje se, že střídmá každodenní konzumace může mít kumulativní přínos.