Pozoruhodný objev může vyvolat revoluci v léčbě zranění

10. 12. 2019 – 23:01 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Pozoruhodný objev může vyvolat revoluci v léčbě zranění
Bájný Achilles (Brad Pitt) před tím, než utrpěl smrtelné zranění šlachy | zdroj: Profimedia

Léčba zraněných šlach se dá pokládat za Achillovu patu medicíny. Svítá však naděje, že brzy bude mnohem účinnější.

Poranění šlachy bývá bolestivé, dlouhé a zřídkakdy se zcela zahojí. Ostatně, pojem "Achillova pata" je znám vlastně již tisíce let. Bájného Achilla připravil o život zásah šípem do šlachy spojující lýtkové svaly s patou kosti v chodidle.

Zranění šlach, vazivového provazce připojujícího sval ke kosti, je zkrátka pokaždé malér. Šlachy neregenerují snadno.

Buňky nalezeny!

Až donedávna si nebyli lékařští vědci jistí otázkou – zda vůbec u dospělých lidí existují tendonové, neboli šlachové kmenové buňky. Skutečnost, že se šlachy hojí špatně, jako by naznačovala, že kmenové buňky se mění ve šlachové jen při vývoji organismu.

profimedia-0102340140achilovka Prasklá Achillova šlacha na snímku z ultrazvuku | zdroj: Profimedia

Nyní však tým biologa Tylera Harveyho z Carnegieho Institutu pro vědu v americkém Baltimoru hlásí průlom. Podařilo se mu u myší nade vší pochybnost prokázat existenci právě oněch tendonových buněk.

Různé indicie existovaly již v minulosti, Harvey však prokázal existenci specifické kategorie buněk označovaných jako Tppp3+, které vytvářejí šlachové buňky přímo na kontaktu tkání s kostí. Identifikace Tppp3+ buněk navíc pomohla popsat, jak se tyto buňky chovají.

Pokud existují tendonové kmenové buňky, co brání šlachám v jejich zhojení? Odpovědí je druhá část zjištění autorů.

Ukázalo se, že u šlachových úrazů musejí tendonové buňky příliš často soupeřit s fibroblasty, tedy buňkami, které naopak mají na starost zjizvování tkání. Důvod je kuriózní – tendonové buňky a fibroblasty pro ošetřování poranění aktivuje identický protein PDGF-AA.

Fibroblastů bývá více, takže tendonové buňky hůř plní svůj úkol. Proč obě buňky reagují na stejný protein, se zatím neví. Vše ale ukazuje na to, že právě kvůli chybě uvnitř biochemické továrny našeho organismu vedou poranění šlach často k tvorbě složitého jizvení a neuspokojivému zahojení do původní podoby.

Proto je objev Tppp3+ buněk tak významný. Pokud by se podařilo u pacientů s poraněnými šlachami v místě hojení omezit činnost fibroblastů, šlachy by bylo možné hojit snáz.

Znovu na nohy

Samozřejmě to je zatím jen hypotetická možnost. Bude teprve ověřována za zvířatech, a potom důkladně na lidech.

Svítá ale reálná naděje, že lidé s poraněním šlach budou mít v budoucnu lepší vyhlídky na to, aby se znovu postavili na nohy. Jen Achillovi už nový objev pomoci nemůže.

Studie byla publikována v Nature Cell Biology.

profimedia-0357000709acholivka cvíčení Ilustrace cvičení používaného k protažení Achillovy šlachy (modrá) a přidružených svalů (červená). To zahrnuje postavení na přední straně chodidel na schodech a postavení nahoru a dolů na nohou. | zdroj: Profimedia

 

Nejnovější články