Prasata překvapila vědce: Dokážou hrát videohry, joystick ovládají rypákem

13. 2. 2021 – 12:34 | Příroda | Nedd.cz | Diskuze:

Prasata překvapila vědce: Dokážou hrát videohry, joystick ovládají rypákem
Co děláš? Hraješ jako prase. Ale já jsem prase! | zdroj: Profimedia

Vědci zjistili, že prase chápe souvislost mezi joystickem a hrou.

Vědci na Pensylvánské univerzitě v americké Filadelfii zkoumají inteligenční schopnosti zvířat. Tentokrát se zaměřili na prasata. Nechali je hrát videohry.

Testu s joystickem, který chrochtající zvířata ovládala rypákem, se zúčastnili čtyři dobrovolníci – prasata Hamlet, Omelette, Ebony a Ivory.

Prasata byla vedena k tomu, aby pomocí pákového ovladače zasáhla určitý cíl. Pokud to dokázala, dostala z dávkovače potravy odměnu.

Bude se snad v chlívku hrát Cyberpunk?

Běžná drezúra, řeknete si. Jenže zvířata se snažila zasáhnout terče i poté, co se dávkovač rozbil. Stačilo, aby je vědci podpořili milým slovem.

Výsledky soutěžících se lišily podle jejich šikovnosti. Nejlepší byla Ivory, která zasáhla 76 procent terčů, bramborovou medaili brala Ebony s 34 procenty.

Výzkum ukázal, že prasata dokážou řešit abstraktní úlohy, protože s obrazovkou a joystickem se nikdy před nesetkala. Nemohla tedy spoléhat na instinkty, musela projevit představivost.

"Tento druh výzkumu je mimořádně důležitý, protože nám mimo jiné ukazuje, že tak jako na všechny vnímavé bytosti i na prasata má vliv to, jak se k nim chováte," řekla stanici BBC autorka studie Candace Croneyová.

Výzkum shrnuli vědci v časopise Frontiers in Psychology. Chápavost prasat na ně udělala velký dojem. Chovatele však nepřekvapila. Kate Danielsová z farmy ve Worcestershire poznamenala, že každý, kdo prasata chová, ví, že dokážou leccos udělat pro to, aby dostala pamlsek. "Když se jim podíváte do očí, musí vám být jasné, že to jsou inteligentní stvoření," upozornil Danielsová.

A nakonec všetečná otázka: Ještě máte chuť na vepřové?

Zdroje:
BBC, Frontiers in Psychology

Nejnovější články