Zvířata se v budoucnu změní, sloni budou velcí jako psi

23. 6. 2020 – 17:17 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Zvířata se v budoucnu změní, sloni budou velcí jako psi
Jednou budeš, slone, 'malinkatej' jako já | zdroj: Profimedia

Evoluční biologové sestavili zajímavé scénáře, jak budou vypadat zvířata budoucnosti. Předpověděli, které druhy převládnou a které vyhynou.

Země jako ráj plazů?

Experti, kteří se zabývají změnami v minulosti, formulovali vize živočišného světa zítřka na dotaz webového magazínu Gizmodo. Jejich pohledy vycházejí ze současných trendů.

Co z jejich prognóz vyplývá? Mimo jiné to, že se změní velikost zvířat.

Paleontoložka Ashley Legerová z Kalifornie předpokládá, že světu zítřka budou dominovat plazi. "Myslím, že populaci plazů čeká exploze," říká Legerová. "Chladnokrevní tvorové jsou dobře přizpůsobeni teplejším podnebím a bude se jim nejspíš dobře dařit."

Velcí savci – kam patří cokoli větší než člověk – se podle Legerové budou muset zmenšit, nebo vyhynou, což platí zejména pro býložravce. Příčinou bude vliv oteplování na rostliny.

"Mnoho dnes dominujících stromů bude s teplotami prohrávat, i když palmové stromy nebo kaktusy budou naopak patřit mezi vítěze. Travin obecně ubude s tím, jak se zvýší sucho."  předpovídá Legerová.

profimedia-0317993849 Lední medvěd přežije jen v zoo | zdroj: Profimedia

Větší savci nebudou mít dostatek potravy a nedokážou se účinně chladit. Přirozený výběr začne upřednostňovat menší živočichy, kterým stačí méně energie. Sloni budoucnosti tak mohou podle Legerové být velcí jako psi.

Lední medvědi jsou však odsouzeni k zániku.

Savci kořistí ptáků

Obdobný vývoj předpokládá Legerová v mořích a oceánech, kde ubude ryb - zejména kvůli rybolovu. Velké dravé ryby jako žraloci a kosatky se proto také budou muset zmenšit. 

Paleoekoložka Alexis Michajliwová z Oklahomy zase v Gizmodo upozorňuje: "Stejně jako některé druhy se budou zmenšovat, jiné se naopak začnou zvětšovat."

Tato profesorka Oklahomské univerzity připomíná, že některé druhy už v minulosti narostly. Někdy proto, že byly osvobozeny od selekčního tlaku dosud větších druhů, jindy kvůli tomu, že měly dostatek zdrojů potravy.

Michajliwová odkazuje na proměny živočichů na odříznutých ostrovech. Upozorňuje na hlodavce, kteří dříve dorůstali mnohem větší velikosti. Mnohé druhy zítřka si tak prohodí role.

Kalifornská paleontoložka Legerová především očekává, že se zvětší ptáci. "Ptáci jsou mobilní a můžou se snáze přesouvat do nových oblastí, takže budou mít  větší šanci přizpůsobit se změnám podmínek než savci. A jakmile se savci zmenší, budou také lepší kořistí pro větší ptáky," prorokuje vědkyně.

profimedia-0304376151 Krokodýl je živoucí fosilií | zdroj: Profimedia

Paleontoložka Stephanie Drumhellerová má za to, že v budoucnu, obdobně jako v minulosti, se bude dařit aligátorům a krokodýlům. "Mají pověst živých fosilií, které se od doby dinosaurů příliš nezměnily," upozorňuje.

A právě to ukazuje na jejich schopnost přežívat v nejrůznějších podmínkách. Profesorka paleontologie Drumhellerová z Univerzity Tennessee o tom říká: "V budoucnosti si dovedu představit, že krokodýli budou plnit více úkolů – jako zcela vodní živočichové, zcela suchozemští, nebo třeba jako býložravci. Vždy se jim dařilo vyplňovat nečekané příležitosti v ekosystému."

Předpovědi bez záruky

Zmíněné vize nejsou přirozeně zaručené, v evolučně a geologicky krátkodobém výhledu na stovky tisíce či miliony let se může stát i leccos jiného. Nastanou třeba nepředvídatelné přírodní katastrofy, které podmínky změní. Nebo do přírody neočekávaným způsobem zasáhnou lidé.

Platí, že budoucnost fauny je otevřenou knihou.

Zdroje:
Gizmodo.com

Nejnovější články