Přilétá nejjasnější kometa roku, bude viditelná pouhým okem

24. 11. 2021 – 10:32 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Přilétá nejjasnější kometa roku, bude viditelná pouhým okem
Kometa prolétající kolem Země - ilustrační obrázek. | zdroj: Profimedia

Před Vánoci navštíví Zemi posel ze vzdálených končin vesmíru.

Je to první kometa objevená v roce 2021 a na obloze ji budete vidět pouhým okem. Byla označena C/2021 A1 (Leonard) a malými dalekohledy ji můžete zahlédnout už nyní.

Zemi se nejvíc přiblíží 12. prosince, nejlepší podmínky pro pozorování ale nastanou už za deset až čtrnáct dnů, píše web České astronomické společnosti Astro.

Až ustoupí Měsíc...

Nyní svým svitem kazí výhled na vlasatici Měsíc, který je krátce po úplňku. Lepší podmínky pro pozorování patrně nastanou čtvrtého prosince. Tehdy bude Měsíc v novu (novoluní), tedy v postavení, kdy je k Zemi přikloněn pouze sluncem neosvětlenou částí a z oblohy téměř zmizí.

Komety, zastarale vlasatice, jsou tělesa složená převážně z ledu a prachu. Obíhají po výstředné eliptické dráze kolem Slunce. Jsou pro ně typické ohony – částice komety směřující od Slunce.

NASA_Z5w_6ZzNJZyHQVwwTPjm8aW Dráha komety Leonard ve sluneční soustavě. | zdroj: NASA

Kometa se pohybuje se na protáhlé dráze. Objevil ji 3. ledna 2021 Gregory Leonard na observatoři Mount Lemmon v Arizoně. A podle něj také byla pojmenována.

Web EarthSky informuje, že v době objevu byla vzdálena 4,93 astronomické jednotky (AU), tedy 737,5 milionů kilometru. Až se 12. prosince nejvíc přiblíží, bude ji do Země dělit pouze 0,233 AU, to je 34,9 milionu kilometru.

„Kometa C/2021 A1 (Leonard) je už nyní pozorovatelná malými amatérskými dalekohledy, postačí k tomu objektiv o průměru 7 až 10 centimetrů. Její jasnost je podle posledních měření a odhadů okolo 8,5 magnitudy. Pohybuje se na hranici souhvězdí Honicích psů a Vlasů Bereniky. Její dobrá pozorovatelnost nastává nad ránem po třetí hodině ranní (SEČ), kdy je výše než 30 stupňů nad obzorem. Na tmavé obloze dál od měst je viditelná i v triedrech, např. 10×50,“ upozorňuje operátor robotických dalekohledů v Argentině a Chile Martin Mašek na webu České astronomické společnosti Astro.

Komety mohou být hrozbou pro Zemi, v minulosti na ní patrně způsobily hromadná vymírání. Jsou nebezpečnější než asteroidy, protože letí až 3,5krát vyšší rychlostí (až 70 kilometrů za sekundu). Rychlost se při výpočtu pohybové energie nárazu umocňuje na druhou, proto má kometa větší energii při dopadu než asteroid a způsobuje větší škody.

Přivstaňte si!

Kolem novoluní (4. prosince) bude kometa na obloze zřetelnější, zkrátí se však období její viditelnosti. Nejlepší pro pozorování v Česku bude čas těsně před svítáním mezi pátou a šestou hodinou ráno, radí Astro.

Dvanáctého prosince se kometa Zemi přiblíží nejvíc. V tento den ale bude obtížně pozorovatelná nízko nad východním obzorem během svítání. Skončí její viditelnost z našich zeměpisných šířek.

Proto budou nejlepší pozorovací podmínky v týdnu od třetího do desátého prosince, kdy bude ještě dostatečně vysoko na obloze a zároveň nad hranicí viditelnosti pouhým okem.

Předpokladem k tomu, abyste mohli vlasatici dobře sledovat, je pochopitelně jasná obloha a místo co nejmíň znečištěné světelným smogem. 

Zdroje:
NASA, Astro, EarthSky

Nejnovější články