Proč se po jídle cítíme ospalí?

14. 9. 2022 – 22:39 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Proč se po jídle cítíme ospalí?
Taky si po dobrém obědě dáváte víc notebooků pod hlavu? | zdroj: Profimedia

Jídlo nám dodává energii. Krátce po něm nás ale energie opouští. Bioložka vysvětluje, co za tím vězí.

Po jídle se nám chce často spát. Jak je to ale možné? Jíst přece není vyčerpávající činnost. A navíc – jídlo je to zdroj energie.

Tento paradox vysvětluje v magazínu Live Science bioložka a uznávaná nutriční specialistka Claire Shorttová.

Za vším hledej cukry a hormony

Únava po vydatném jídle je počátkem procesu, na jehož konci strava dodá organismu novou energii. Tento proces ale chvíli trvá, v počáteční fázi náš organismus energii spotřebovává, vysvětluje Shorttová.

„Když sníme nějaký pokrm, vyvolá to řadu dějů ve střevech a v celém organismu. Má to vliv nejen na aktivitu střev. Jedním z faktorů, který vede k ospalosti, je proměnlivá hodnota krevního cukru po konzumaci,“ upozorňuje mikrobioložka.

Když jíme potraviny s vysokým obsahem cukru, může to způsobit, že hladina cukru v krvi stoupá a pak rychle klesá. A právě to může podle Shorttové vést k náhlé únavě.

Významnou roli v našich náladových a spánkových cyklech mají hormony, především serotonin. A také to se projevuje po jídle.

Shorttová upozorňuje na studii publikovanou v žurnálu Sports Medicine, ve které se píše: „Serotonin je spojován s únavou kvůli jeho dobře známým účinkům na spánek, letargii a ospalost a ztrátu motivace.“

Tím, že sníme jídlo, které nám chutná, uvolňuje se serotonin, jehož vyšší hodnoty vedou k silnějšímu pocitu únavy.

A co dělat s ospalostí?

Působení cukru a serotoninu naznačují, že různé pokrmy vedou k různému pocitu únavy. Kterým z nich je tedy dobré se vyhnout, pokud nás poobědová únava zmáhá?

Nejvíc unavují pokrmy s vyšším obsahem cukru včetně sacharidů.

„Ospalost také můžou způsobit potraviny bohaté na aminokyselinu tryptofan,“ dodává bioložka. „Tryptofan se podílí na vylučování serotoninu. Nachází se v mnoha potravinách bohatých na bílkoviny, jako je sýr, vejce, krůtí maso a tofu.“

Zatím výzkum neposkytl konečnou odpověď na to, proč se lidé po jídle cítí ospalí. Je nicméně jasné, že můžeme leccos podniknout pro to, abychom zvýšili svou odpolední výkonnost.

„Ospalost můžeme snížit třeba tím, že do jídelníčku zahrneme potraviny s vysokým obsahem vlákniny, která pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi,“ radí Shorttová a pokračuje. „Snažte se také jíst pravidelně a vyvarujte se konzumace velkých porcí. Těmi můžete přetížit trávicí systém, takže se budete cítit unavení a malátní.“

Pokud vás pocit únavy po jídle ovšem silně zmáhá, může to signalizovat příznak zdravotních problémů. V takovém případě doporučuje Shorttová zajít k lékaři.  

Zdroje:
Live Science, Sports Medicine

Nejnovější články