Nemocniční jídlo může být jazýčkem mezi životem a smrtí

12. 5. 2021 – 15:00 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nemocniční jídlo může být jazýčkem mezi životem a smrtí
zdroj: Profimedia

Nemocniční strava neměla nikdy dobrou pověst. Málokomu chutná. Studie švýcarských expertů teď zjistila, že pro některé pacienty může být dokonce fatální. 

Švýcaři ve své studii po dobu 30 dní zkoumali vliv nemocniční výživy na 645 pacientů s chronickými nemocemi srdce a oběhového systému. Zhruba polovina z nich měla naordinovanou běžnou nemocniční stravu, druhé polovině připravoval jídlo na míru dietolog.

Poslední večeře

Po měsíci studia, jehož výsledky byly zveřejněny v časopisu Journal of the American College of Cardiology, se ukázalo, že pacienti s nemocniční stravou zemřeli ve 14,8 procenta případů, zatímco ve druhé skupině s jídelníčkem na míru byla úmrtnost 8,4 procenta.

„Naše studie neřešila klady, anebo zápory jednotlivých složek výživy,“ vysvětlují její autoři. „Spíše naznačuje, že celková strategie poskytování nutriční podpory během hospitalizace pro akutní onemocnění je pro pacienty s chronickým srdečním selháním přínosná.“

Stav hospitalizovaných pacientů, kteří jsou popisování ve studii, byl vážný. S odstupem 180 dnů od počátku studie zemřela téměř čtvrtina pacientů s individuální stravou, což naznačuje, že ani sebelepší výživa nedokáže zázraky. Ve skupině s nemocniční stravou však zemřelo pacientů víc – třetina.

Tento rozdíl upozorňuje na důležitost stravy u hospitalizovaných pacientů ve vážném stavu.

Jídlo může rozhodovat

Pacientům v individuální skupině připravoval jídelníček dietolog, který se u nich snažil vyvážit stravu případ od případu. Každý pacient měl jiné nároky z hlediska energie, vitamínů či proteinů.

Dietolog rovněž sledoval pacienty během testu. A protože pokus v nemocnici trval jen 30 dnů, dietolog jim doporučil, jak se stravovat po propuštění z nemocniční péče.

Takovou péči druhá skupina neměla. Pacienti s běžnou nemocniční stravou mohli ve skutečnosti jíst podle svých chutí a také schopností. Ukázalo se však, že zpravidla jedli méně ovoce a zeleniny, zatímco požívali mnohem víc sodíku, který je obsažen ve zpracovaných potravinách a například i v potravinách z obilné mouky.

Ačkoli nemocniční strava bývá i ve Švýcarsku levnějšího zrna, víc než na její zápory upozorňuje nynější studie na to, že jídlo v nemocnici může být jazýčkem mezi životem a smrtí. A nejen tam.

Zdroje:
Journal of the American College of Cardiology

Nejnovější články