Prototyp Muskovy rakety pro Mars explodoval

9. 12. 2020 – 22:02 | Vesmír | ave | Diskuze:

Prototyp Muskovy rakety pro Mars explodoval
Start Starshipu se vydařil, ale... | zdroj: SpaceX

Texaský kosmodrom Boca Chica zažil dramatický zkušební let vesmírného plavidla. Prototyp rakety Starship skončil v plamenech. Podívejte se na to ve videu.

Vzorovému modelu rakety společnosti SpaceX založené vizionářem Elonem Muskem, která by měla dopravit lidskou posádku na Měsíc i na Mars, při středečním testovacím letu selhal jeden ze tří motorů. Minutu a čtyřicet sekund po startu začal hořet. Automatický systém ho vypnul, ale z trupu už v té době šlehaly plameny.

Přesto prototyp bez posádky, označený SN8, vystoupal do výšky dvanácti kilometrů. Tam vypnul motory převrátil se na břicho a klouzal zpátky k Zemi. Několik set metrů nad povrchem zažehly motory, raketa se vzpřímila a přistávala.

Dva ze tří motorů, jak je patrné ve videu, ji však nedokázaly zbrzdit, dopadla příliš prudce a explodovala.

 

Elon Musk už před startem, který jsme ne NEDDu vysílali v živém přenosu, upozorňoval, že šance na hladký průběh a konec tohoto testovacího letu je "zhruba třetinová". Let, byť skončil výbuchem, si pochvaloval, jak ukazuje jeho tweet.

Musk je spokojen s tím, že se povedl přechod do klesající fáze a ověřilo se, že je raketa při klouzavém letu bez motorů stabilní. "Marse, už jdeme," napsal pak ve čtvrtek.

Zdařilá animace vám ukáže, jak měl vypadat stoprocentně úspěšný test:

zdroj: YouTube

SpaceX dosud provedla pět cvičných letů chystané opakovaně použitelné rakety. Dřívější méně propracované prototypy dosáhly výšky 150 metrů.

Nejnovější verze prototypu Starshipu, kterou SpaceX testovala, se blížila budoucí verzi rakety. Byla vyrobena z oceli a vybavena třemi motory Raptor využívajícími směs kapalného kyslíku a metanu.

Konečná verze Starship má být vysoká 50 metrů a její hmotnost bez paliva bude dosahovat 150 tun. Bude to druhý stupeň větší orbitální rakety, kterou bude tvořit ještě 72 metrů vysoký nosič Super Heavy s 28 motory.

1085627-profimedia-0387109989starship-615x367 Ilustrace lodi Starship letící do vesmíru. | zdroj: SpaceX

Zdroje:

Nejnovější články