Prototyp Muskovy rakety pro Mars skončil v plamenech

2. 2. 2021 – 22:14 | Vesmír | Nedd.cz | Diskuze:

Prototyp Muskovy rakety pro Mars skončil v plamenech
Model rakety SN9 blížící se na přistání. | zdroj: SpaceX

Vzorovému modelu rakety Starship, která by měla dopravit lidskou posádku na Měsíc i na Mars, se při testovacím letu nepodařilo přistát. Prototyp vesmírného korábu chystaného společností SpaceX, kterou založil vizionář Elon Musk, dopadl na Zem příliš tvrdě a explodoval (ve videu).

Prototyp bez posádky, označený SN9, odstartoval v úterý večer SEČ z kosmodromu poblíž texaské osady Boca Chica Village. Vystoupal do deseti kilometrů. Tam vypnul motory, převrátil se na břicho a pomocí bočních křídel klouzal zpátky k Zemi.

Několik set metrů nad povrchem zažehly motory, raketa se vzpřímila a chystala se přistát. Do té doby probíhalo vše hladce.

K Zemi však raketa v poslední fázi sestupovala příliš rychle a při tvrdém dopadu vybuchla (viz video). 

zdroj: YouTube.com

Příčinou tvrdého přistání bylo selhání jednoho ze dvou brzdících motorů. V závěru letu se ho nepodařilo zažehnout.

SpaceX dosud provedla šest cvičných letů chystané opakovaně použitelné rakety. Také předchozí verze modelu rakety SN8 v prosinci explodovala během přistávání.

Poslední dva prototypy Starshipu, které SpaceX testovala, byly konturami blízko budoucí podobě rakety. Byly vyrobeny z oceli a vybaveny třemi motory Raptor využívajícími směs kapalného kyslíku a metanu.

Konečná verze Starship má být vysoká 50 metrů a její hmotnost bez paliva má dosahovat 150 tun. Bude to druhý stupeň větší orbitální rakety, kterou bude tvořit ještě 72 metrů vysoký nosič Super Heavy s 28 motory.

1085627-profimedia-0387109989starship-615x367 Ilustrace lodi Starship letící do vesmíru. | zdroj: SpaceX

Zdroje:

Nejnovější články