Prototyp sluneční plachetnice překonal problémy a úspěšně rozvinul plachty

8. 6. 2015 – 14:15 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Prototyp sluneční plachetnice překonal problémy a úspěšně rozvinul plachty
Odeslaná telemetrie naznačuje, že plachetnice plně rozvinula všechny své plachty | zdroj: The Planetary Society

Co může být lepší, než plavit se za slunečného počasí na plachetnici? Plavit se za slunečného počasí – přímo na slunečním záření! Přesně touhle revoluční kratochvílí se zrovna teď nad našimi hlavami „baví“ prototyp sluneční plachetnice LightSail.

Projekt, k jehož financování se už připojilo přes 16 000 podporovatelů, měl za sebou krušný start: po úspěšném vynesení na oběžnou dráhu se plachetnice záhy odmlčela.

Na vině byla chyba v navigačním programu, kvůli které plachetnici přetekla vyrovnávací paměť a celý stroj zamrznul tak, jako umí zamrznout Windows (i když v tomhle případě se jedná o software na linuxové bázi).

Řešení? Dole na Zemi by stačila věrná kombinace Ctrl+Alt+Delete, ale vysoko na oběžné dráze nezbývalo, než spoléhat na zresetování podstatně exotičtější metodou. Vesmírem se neustále prohánějí energetické částice, jejichž střet s citlivými obvody sond běžně vede k resetu celého systému.

Zatímco jindy představuje náhodný reset nevítanou komplikaci, v případě LightSail posloužilo tzv. kosmické záření na jedničku. Plachetnice opět ožila a na chvíli se chovala způsobně – dokud nedošlo k další odmlce.

The Planetary Society zdroj: The Planetary Society

Tentokrát ji ale měly na svědomí neposlušné baterie, vykazující nestandarní cyklus dobíjení. Naštěstí je rozmrzelost přešla a mohlo tak konečně dojít k vyslání příkazu, aby plachetnice rozvinula všech dvaatřicet metrů čtverečních svých plachet.

Je důležité si připomenout, že celý stroj není v neustálém spojení s pozemním střediskem. Plachetnice pravidelně vylétává z dosahu a řídící tým sbírá informace také od radioamatérů, kteří zkoušejí LightSail zaměřit.

K nim se pak přidávají i amatérští pozorovatelé: plně rozvinuté plachty, odrážející sluneční světlo, by měly být viditelné ze země (aktuální pozici LightSail můžete sledovat na oficiálních stránkách.

Definitivní potvrzení jejich úspěšného rozvinutí však čekáme od snímků, pořízených kamerkou přímo na plachetnici. K jejich odeslání by mělo dojít v rámci posledního rádiového kontaktu před vstupem prototypu zpět do atmosféry.

Zdroje:

Nejnovější články