První velká bankovní loupež pomocí umělé inteligence a deepfake

18. 10. 2021 – 23:53 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

První velká bankovní loupež pomocí umělé inteligence a deepfake
Legendární lupič Jesse James v podání Henryho Fondy. Těmto časům odzvonilo. Dnes se banky vykrádají jinou, vyspělejší technikou. Dokonce pomocí umělé inteligence. | zdroj: Profimedia

Lupičům s kvéry a kuklami odzvonilo. Banku dnes vyloupíte pomocí moderních technologií v trepkách z domova.

Ozbrojení a maskovaní bankovní lupiči jsou ohroženým (vymírajícím) druhem. Není divu, s hotovostí se dnes bankách manipuluje minimálně.

Spíš než mezi pistolníky a experty na sejfy proto musíte lupiče hledat mezi vyznavači technologií. Dokazují to třeba loupeže, anebo spíš hackerské útoky na globální mezibankovní systém SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – kanál, kterým si největší banky posílají data potřebné pro přesuny financí. Staly se téměř rutinou.

Novinkou jsou však loupeže pomocí technologie deepfake, která vychází ze zpracování dat umělou inteligencí a jejímž původním cílem bylo ulehčit synchronizaci hlasu – zejména při dabingu.

Znáte ten hlas?

Deepfake (falšovaná) videa patrně znáte ze sociálních sítí, kde jsou často používány k nejrůznějším legráckám. Deepfake audio, které pomocí softwaru pracujícího s umělou inteligencí dokáže naklonovat hlas, teď ale využili lupiči.

Úřední dokumenty, které nedávno zveřejnil časopis Forbes (tady), odhalily, že podvodníci pomocí deepfake nahrávky hlasu výkonného ředitele renomované společnosti loni oklamali manažera banky v Dubaji a vyloupili z ní tučný účet.

Ředitel během telefonátu informoval manažera, že jeho společnost chystá provést akvizici a rychle potřebuje peníze ze svého bankovního účtu. Odkázal ho na (podvodný) e-mail svého právníka, ve kterém byla čísla účtů, kde mají peníze přistát. Manažer znal jak hlas ředitele (v deepfake audiu zněl věrohodně), tak jeho právníka, takže nepojal žádné podezření a peníze bohorovně odeslal na účty lupičů.

Je to vlastně druhý známý případ, kdy lupiči vykradli banku pomocí deepfake audia. První byl zaznamenán v roce 2019, kdy tímto způsobem bylo z účtu britské energetické společnosti zcizeno 243 000 dolarů.

Případ, který se stal v Dubaji, je však první velkou bankovní loupeží tohoto typu. Lupiči při ní ukradli 35 milionů dolarů.

Peníze zmizely přes sedmnáct bank na několika kontinentech. Krádež vyšla najevo, když Spojené arabské emiráty požádaly americké vyšetřovatele, aby vystopovali 400 000 dolarů, které podle nich skončily ve Spojených státech.

To všechno ‚vodnes‘ čas

Legendární bankovní lupiči jako Bonnie a Clyde, Jesse James nebo Willie Sutton by svým „technologickým“ následovníkům mohli leccos závidět. Zejména to, že loupí v pohodlí – doslova v bačkorách. Kromě toho jsou obtížně polapitelní a neriskují životy (svoje i druhých).

Pravda, staří pistolníci by mohli postrádat patřičnou dávku adrenalinu. Ale kdoví, třeba by byli ochotni namísto tréninku střelby vzdělávat se v oboru informačních technologií, neuronových sítí a umělé inteligence. 

Zdroje:

Nejnovější články