Psi prožívají pubertu jako lidé

20. 5. 2020 – 14:05 | Příroda | ave | Diskuze:

Psi prožívají pubertu jako lidé
Právě tak se dokáže na páníčka/paničku tvářit hladkosrstý retrívr v pubertě | zdroj: Profimedia

Psi jsou nám podobnější, než si připouštíme. Třeba tím, že procházejí pubertou, ve které s nimi dělají hormony doslova psí kusy. Už to je prokázáno i vědecky!

Dospívající psi bývají v určitém věku neposlušní. Nereagují na vaše pokyny a leckdy vám dají najevo, že jim můžete být ukradení.

Je to tím, že procházejí pubertou a obdobně jako s dospívajícími chlapci či děvčaty s nimi cloumají hormony. Pes stejně jako vaše dítě v této době zpochybňuje vaše rozhodnutí i vaši autoritu a zkouší, co si může dovolit.

Chlupatí adolescenti

Leckterý chovatel se s tím setkal. Dosud však toto adolescentní období v životě psů nebylo zkoumáno. Aspoň částečně to teď napravila veterinářka Lucy Asherová z Newcastleské univerzity University.

"U psů to je skutečně jako u lidí. Hormony pracují a v jejich mozcích se ději převratné věci," popisuje Asherová chování zvířat.

Asherová s pomocí spolupracovníků, chovatelů a cvičitelů sledovala chování 285 budoucích vodicích psů. Nejpočetněji mezi nimi byli zastoupeni retrívři, labradoři a němečtí ovčáci.

2152 Autorka studie o psí pubertě doktorka Asherová se svou fenkou Marthou | zdroj: Glen Asher-Gordon/PA

Tato plemena se dostávají do puberty mezi šesti až devíti měsíci. Psi začínají zvedat při čurání nožičku a feny poprvé hárají.

Puberta potom zpravidla trvá do fyzické dospělosti, tedy do věku jednoho roku a někdy i déle.

Drazí chovatelé, buďte trpěliví

Výzkumníci pozorovali změny chování psů obou pohlaví. Zjišťovali, jak v různém adolescentním věku reagují na pokyny chovatelů i cvičitelů.

Přitom zjistili, že osmiměsíční psi výrazně častěji ignorují pokyny chovatele než pětiměsíční štěňata, která povely typu 'stůj', 'ke mně', 'sedni', 'lehni', 'vztyk' bez problémů zvládají

graph c Graf vlevo zachycuje 'cvičitelnost' psů, vpravo je zobrazena jejich míra vzdorovitosti ve věku pět, osm a dvanáct měsíců | zdroj: Newcastle University

V tomto věku zvířata dokonce častěji poslouchají povely od cvičitelů než od chovatelů. Jejich chování badatelé označili za nepředvídatelné, náladové, neposlušné, trucovité.

Lucy Asherová upozornila, že lidé často nosí psy do útulků právě v období jejich puberty. Stačí přitom zachovat chladnou hlavu a obrnit se trpělivostí jako u vlastních dětí. Také u psů puberta odezní a je s nimi zase možné bez problémů vycházet. 

Výzkum byl publikován v Biology Letters. 

Zdroje:
Biology letters

Nejnovější články