Psychopatek je mezi námi více, než si myslíme. Jsou lstivější než muži

4. 3. 2024 – 19:22 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Psychopatek je mezi námi více, než si myslíme. Jsou lstivější než muži
Čich je důležitější, než si myslíte | zdroj: Profimedia

Místo fyzického násilí chytají oběti do lstivých pastí. 

Když se řekne psychopat, hodně lidí si představí někoho, jako je Berlín, fiktivní postava ze seriálu Papírový dům (La casa de papel). Doktor Clive Boddy z Anglia Ruskin University tohle klišé vyvrací. Mezi psychopaty je mnohem více žen, než si myslíme. 

Psychopati jsou obecně považováni za antisociální, lživé, manipulativní, sobecké a násilnické osobnosti neschopné projevit empatii a pocity viny. Touží po penězích, moci a kontrole, mnohdy až nemocně, vy je však nejspíše vůbec nezajímáte. 

Boddy tvrdí, že současné vědecké důkazy, podle nichž mužští psychopati převažují nad těmi ženskými 6:1, jsou do značné míry založeny na genderové předpojatosti, napsal deník The Guardian. Psychopaty si zkrátka představujeme jako zlé chlápky se zbraní v ruce. 

Studie psychopatů jsou totiž založeny na profilech mužských odsouzených kriminálníků s psychopatickými rysy. Skutečný poměr je skoro jedna ku jedné, oponuje psychiatr. Podle něj se ale ženy s poruchou osobnosti chovají jinak než mužští psychopati. 

Ženy se k dosažení svých cílů neuchylují k fyzickému násilí. Používají spíše slova. Porucha osobnosti u žen se nejčastěji projevuje sexuální manipulací, jako je flirtování nebo svádění, uvedl Boddy. Například používají své tělo jako měnu ke kariernímu postupu. 

Okouzlující, ale nebezpečné 

Mezi další klíčové znaky patří šíření lží a fám, napsal list Daily Mail. Psychopatky používají lsti a tělesné přednosti k dosažení zisku nebo moci mnohem častěji než muži, přitom působí milým, přátelským a okouzlujícím dojmem. 

Boddy připomíná, že psychopati obecně působí jako milé bytosti, proto je odhalujeme s většími obtížemi. U psychopatek na pracovišti navíc často mylně označujeme agresivitu za hysterii nebo premenstruační syndrom. 

„V korporátech je přibližně 12 až 13 procent zaměstnankyň, které skutečně trpí poruchou osobnosti,“ uvedl doktor. „Chování ženských psychopatů je méně zřejmé než v případě mužských psychopatů, a proto je věda přehlíží.“

Boddy se k těmto závěrům dopátral vlastním průzkumem provedeným mezi bílými límečky. Nepublikoval je v žádném odborném časopise, příští měsíc je ale přednese na přednášce ve městě Cambridge v Anglii. 

Chce vyvrátit představu, že jsou ženy ve vedoucích pozicích oproti mužům čestnější, starostlivější a více je zajímá společenská odpovědnost podniků, a zabránit tak šikaně a ponižování kolegů na pracovišti. 

Upozornil, že je zapotřebí zaměstnance lépe prověřovat, hlavně pak na vyšších postech, kde má takový člověk více moci a kontroly. V tomto případě by Boddy množství screeningových a psychometrických testů zvyšoval s ohledem na senioritu dané pozice. 


Zdroje:

Nejnovější články