Říkají mu DW. Jako jediný na světě ovládá velikost zorniček v očích

3. 9. 2021 – 21:09 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Říkají mu DW. Jako jediný na světě ovládá velikost zorniček v očích
zdroj: Profimedia

Věda to pokládala za nemožné, ale mladý Němec dokáže vůlí zvětšit a zmenšit zorničky v očích.

Je mu 23 let a označují ho zkratkou DW. Platí za jediného člověka na světě, u kterého se prokázala superschopnost ovládat zorničky svých očí.

Z učebnic a medicínských příruček vyplývá, že to, co umí, je vlastně nemožné. Mladý Němec dokáže „na povel“ měnit průměr zorniček.

Zornička (zornice, panenka, zřítelnice, pupila) je kruhovitý otvor v duhovce, který do oka propouští paprsky světla přes oční komoru a čočku. Píše se, že je neovladatelná vůlí.

Její stahování a rozšiřování ovlivňuje vegetativní nervový systém nebo hormonální podněty přes hladké svalstvo. Reflexy jsou podmíněny množstvím světla dopadajícího do oka. Pokud dopadá na oko málo světla, zornice se rozšíří, když je světla hodně, zornice se stáhne. Díky tomu lépe vidíme, protože nejsme oslněni.

Panenky poslouchají

V minulosti byly popsány ojedinělé případy, kdy jedinci velikost své zorničky dokázali upravit mentálním soustředěním – přemýšlením o intenzivním světle, nebo naopak o tmoucí tmě. Tímto způsobem dokázali změnit její velikost až o 0,5 milimetru.

Jenže zmíněný Němec umí rozšířit zorničky o 0,8 milimetru a zúžit až o 2,4 milimetru a to tak, že svou vůlí aktivuje hladké svalstvo. Jeho udivující superschopnost, která se vymyká poznatkům vědy, popisují biologové v magazínu International Journal of Psychophysiology.

Muž, kterého označují zkratkou DW, ovládá zorničky, jako kdyby byly napojeny na pruhované svalstvo. Rozšiřuje, anebo zužuje je jednoduše tak, jako když vás někdo požádá, abyste se usmáli a vy mu vyhovíte.

profimedia-0223731032 v Kolorovaný snímek z elektronového mikroskopu zobrazující zornici obklopenou duhovkou. Duhovkové svaly (dilatátor a svěrač) rozšíření a zúžení zornice, čímž se reguluje množství světla, které vstupuje do oka. | zdroj: Profimedia

„DW si svou schopnost poprvé uvědomil v šestnácti letech, když si po dlouhém vysedávání před monitorem počítače chtěl uvolnit své unavené oči. Tehdy si jeho kamarád povšiml, že jednu zřítelnici má větší než druhou. Od té doby se svou schopnost pokoušel zdokonalit,“ řekl hlavní autor studie Christoph Strauch portálu Live Science.

Zjevně se mu to podařilo. Dnes dokáže zúžit své zorničky nad maximální úroveň.

Vystopovali signály z mozku

DW přitom své zorničky nestimuluje přemýšlením o světle, nebo o tmě, ba ani zaměřováním se na blízké a vzdálené objekty. Tyto triky nevyužívá.

Autoři studie ho skenovali funkční magnetickou rezonancí, která mapuje činnost mozku. Ve chvílích, kdy upravoval velikost zorniček, zaznamenali zvýšenou aktivitu v prefrontální kůře jeho mozku a přilehlých motorických oblastech, což naznačuje příkazy mozku na pohyb svalů.

DW prostě zorničkám poroučí.

Zdroje:
IFL Science, International Journal of Psychophysiology

Nejnovější články