Rusové budou číst historii vesmíru z teleskopu ponořeného v jezeře

15. 3. 2021 – 13:37 | Vesmír | Nedd.cz | Diskuze:

Rusové budou číst historii vesmíru z teleskopu ponořeného v jezeře
Jeden z modulů podvodní observatoře Bajkal-GVD. | zdroj: Profimedia

Novým zařízením, postaveným s pomocí Čechů a umístěným kilometr pod hladinou jezera, nahlédnou vědci do doby zrodu galaxií.

Je to unikátní teleskop, ve kterém najdeme i českou stopu. Rusové ho stavěli od roku 2015 za spolupráce Čechů, Němců, Poláků a Slováků a bude sloužit k pozorování proudu neutrin, nejmenších známých částic, jejichž rychlost se blíží rychlosti světla. V sobotu jeho první část spustili otvorem v ledu do mrazivých vod sibiřského Bajkalu, největšího sladkovodního jezera na Zemi.

Neutrina jsou schopna dostat se v neměnné formě na Zemi. Představují proto cenný zdroj informací o tom, co se dělo ve vesmíru před několika miliardami let, a také o objektech, z nichž částice vznikly.

Teleskop by vědcům mohl pomoci odhalit tajemství vzniku galaxií a vesmíru.

„Můžeme očekávat, že objevy, které díky teleskopu uděláme, nám umožní vyřešit mnoho vědeckých úkolů. Zejména očekáváme, že naši vědci přispějí k tomu, abychom všichni pochopili, jak vesmír funguje a abychom si mohli přečíst jeho historii, například to, jak se vlastně rodily galaxie,“ prohlásil při sobotním spuštění prvních bloků zařízení ministr vědy a vysokého školství Valerij Falkov.

Plovoucí observatoř nazvaná Bajkal-GVD (zkratka pro Gigaton Volume Detector) se skládá z řetězců s propojenými sférickými skleněnými a nerezovými moduly. Její první části spustili v sobotu do hloubky jednoho kilometru.

A proč bude pod vodou? Protože neutrina jsou ve vodě snáze detekovatelné.

Teleskop bude po doplnění největší svého druhu na severní polokouli. Svou velikostí překoná obdobnou neutrinovou observatoř Ice Cube v Antarktidě.

profimedia-0597219137 Modul spouštěný do jezera. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
ČTK, TASS, AFP

Nejnovější články