Sex ve vesmíru může být rizikový, varují experti

7. 5. 2023 – 21:16 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Sex ve vesmíru může být rizikový, varují experti
Pár objímající se na Marsu. | zdroj: Profimedia

Zabývejme se sexem ve vesmíru, vyzývají v novém dokumentu vědci z několika oborů. Beztak se mu jednou nevyhneme, protože patří k našim životům.

V příštích letech se dá předpokládat nárůst orbitální vesmírné turistiky a chování účastníků turistických letů se patrně bude lišit od chování profesionálních astronautů, upozorňuje v dokumentu na webu Zenodo skupina expertů na vesmírné lety, biologii a sexualitu.

Není reálné předpokládat, že se všichni účastníci kosmické turistiky zdrží sexuálních aktivit. Přitom budou vystaveni rizikovým faktorům – zejména mikrogravitaci a zvýšené úrovni ionizujícího záření během letu,“ píší autoři dokumentu.

V obsáhlém článku, který nazvali zeleným dokumentem vyzývajícím k diskuzi o tomto tématu, vědci připomínají: „Naše znalosti o účincích vesmírného prostředí na raná stadia lidské reprodukce a o jeho dlouhodobých důsledcích pro lidské potomky jsou teprve v počátcích.“ 

Experti ve svém článku varují, že možné škodlivé důsledky mohou být biologické povahy - například vývojové abnormality u zplozených dětí.

První sex ve vesmíru?

Jenže nejen s turistikou je možné spojovat sex ve vesmíru. Pokud chceme jednou osídlit vesmírné dálavy, budeme se v nich také muset rozmnožovat.

Nasnadě je otázka: Nevyzkoušeli sex ve vesmíru už profesionální astronauti?

„Pokud ano, a já si osobně myslím, že už to vyzkoušené bylo, tak to zůstalo uzavřené v lékařské dokumentaci,“ řekl Neddu popularizátor kosmonautiky a předseda vzdělávacího spolku Kosmos-news Milan Halousek.

Určité indicie podle něj ukazují na to, že Sověti pohlavní styk v mikrogravitaci vyzkoušeli už v roce 1982, kdy do vesmíru lodí Sojuz T7 letěla jejich kosmonautka Světlana Savická.

„Savická prožila se svými kolegy téměř osm dnů na orbitální stanici Saljut 7. Byla druhou Ruskou ve vesmíru, o devatenáct roků dříve letěla Valentina Těreškovová. Ale ta byla v kabině Vostoku 6 sama, tam žádné experimenty být nemohly. První možnost otestovat sex ve vesmíru přišla právě až se Savickou,“ připomněl Halousek.

Američané měli v roce 1992 v raketoplánu Endeavour dokonce manželský pár – Marka Lee a Jane Davisovou. NASA však spekulace o sexuálním experimentu během letu důrazně odmítla.

Halousek k tomu podotkl: „NASA je pod přísnou kontrolou veřejnosti,“ bylo by asi velice nesnadné přiznat, že se ve vesmíru „souložilo za státní peníze, byť na vědecké bázi...“

Nejistoty s početím

V dokumentu nazvaném Sex ve vesmíru: Úvahy o nekontrolovaném početí člověka v rozvíjející se vesmírné turistice (Sex in Space: Consideration of uncontrolled human conception in emerging space tourism) tým vědců a lékařů z USA, Evropy a Jižní Ameriky upozorňuje na rizika sexu ve vesmíru.

„S překvapením jsme zjistili, že astronautika otevřeně neuvažuje o rizicích sexu ve vesmíru, a to nás vedlo k této publikaci,“ cituje web Cranfieldské univerzity spoluautora dokumentu Davida Cullena, profesora astrobiologie a vesmírných biotechnologií.

I když v daleké budoucnosti bude nutné zajistit, aby sex ve vesmíru vedl ke zdravému početí a zdravému vývoji plodu, v nejbližší budoucnosti je naopak nutné zabezpečit přesný opak. Nejistoty jsou vysoké.

„Sex v kosmu je nevyhnutelný. Jakmile začnou vznikat na orbitálních drahách Země vesmírné hotely, tak zrovna nabídka ‚užijete si tam sex ve stavu beztíže, to se vám na Zemi nikdy nepoštěstí…‘, může být jedním z hlavních lákadel výletu do kosmu,“ upozornil Halousek.

Neznámých, na které zmíněný článek upozorňuje, je mnoho. Není jasné, jak může oplodnění ve stavu beztíže probíhat, ani to, jestli budou fungovat pozemské metody antikoncepce. Vzhledem k absenci výzkumu není také známé, nakolik je vůbec sex v podmínkách stavu beztíže možný.

Mikrogravitace může omezit sexuální schopnosti lidí. Existuje také obava, že by kosmický prostor mohl poškodit lidské reprodukční zdraví, což by pak mohlo způsobit, že početí a těhotenství bude rizikovější než na Zemi.

„Vzhledem k dlouhodobému významu lidské reprodukce v době, kdy se lidstvo snaží stát se multiplanetárním druhem, musíme brát vážně možný první krok, ať už se jedná o plánovaný, nebo zejména neplánovaný akt,“ podotkl k dokumentu Egbert Edelbroek, spoluautor zprávy a vedoucí organizace SpaceBorn United, která se zabývá studiem reprodukce v kosmu.

Bude bezpečné zplodit dítě na Marsu?

Milan Halousek k tomu přitakal: „Pokud začneme později plánovat dlouhodobé mise mimo naši planetu a na palubách vesmírných lodí budou žít postupně třeba celé generace lidí, tak se prostě sexualitě a plození dětí ve vesmíru nevyhneme.“

Zmíněná vědecká publikace je koncipována jako varování pro vesmírnou turistiku. Mohla by však podnítit studium rozmnožování mimo naši planetu.

Rozmnožování člověka na Marsu bude například souviset s tamní nízkou gravitací, zhruba třetinovou vůči Zemi. Nikdo nemá tušení, jaký vliv to bude mít na vývoj plodu.

Kromě toho bude nutné zkoumat vliv kosmického záření. Na oběžné dráze Země jsou astronauté vystaveni vyšší radiaci, stále se však částečně nacházejí pod ochranou pozemského magnetosféry. Podmínky na misi hluboko v kosmu, třeba na zmíněném Marsu, budou ale odlišné.

Řešení úskalí sexu a rozmnožování (či naopak jeho prevence) mimo Zemi se nejspíš stane specifickým vědním oborem. Čí dříve, tím lépe.

Zdroje:

Nejnovější články